Тясно сътрудничество в Антарктида свързва България и Аржентина вече повече

...
Тясно сътрудничество в Антарктида свързва България и Аржентина вече повече
Коментари Харесай

Премиерът акад. Денков благодари на Аржентина за сътрудничеството в Антарктида

Тясно съдействие в Антарктида свързва България и Аржентина към този момент повече от 30 години както в научните проучвания, по този начин и във връзка с логистиката. На среща с президента на Аржентина Алберто Фернандес в Брюксел през днешния ден министър председателят акад. изрази благодарността на страната ни за годишната поддръжка, оказвана от аржентинските управляващи на българските антарктически експедиции, оповестиха от държавната пресслужба.

От своя страна президентът Фернандес удостовери готовността взаимните действия в Антарктида да продължат, изцяло в духа на възобновеното през 2022 година Споразумение за антарктическо съдействие сред Българския антарктически институт и Националната дирекция за Антарктика на Министерството на външните работи, интернационалната търговия и вероизповеданията на Аржентина.

Българският министър-председател и аржентинският президент се сплотиха към нуждата да засилят съдействието сред двете страни в областта на стопанската система, търговията, науката и междучовешките контакти. „ Аржентина е основен сътрудник на България в Южна Америка. В страната живеят и са доста добре интегрирани десетки хиляди хора от български генезис “, съобщи акад. Денков. Президентът Фернандес обърна внимание върху огромния капацитет на икономическите и търговски контакти сред Буенос Айрес и София, както и в областта на науката, технологиите, нововъведенията и селското стопанство. Премиерът акцентира значенето в тази тенденция на идната първа сесия на Смесената междуправителствена комисия за двустранно икономическо съдействие сред България и Аржентина, която ще се организира през септември 2023 година в аржентинската столица. 

Министър-председателят акад. взе участие през днешния ден във втората пленарна сесия на откритата през вчерашния ден в белгийската столица Среща на върха сред Европейския съюз и Общността на страните от Латинска Америка и Карибите. В изявлението си българският министър председател акцентира на нуждата от задълбочаване на съдействието със страните от Латинска Америка и Карибите, изключително в подтекста на климатичните, политическите и здравните провокациите, пред които е изправен светът. Той открои възходящото значение на страните от района в миг на нови закани за мира и стабилността, за продоволствената и икономическата сигурност. „ България поддържа усилване на съдействието с сътрудниците от Латинска Америка и Карибите в основни сфери като търговия и стопанска система, обучение, научни проучвания, просвета и нововъведения “, съобщи акад. Денков на форума. Той сложи акцент върху просветителния и научния продан, който може да бъде подсилен от европейските стратегии „ Еразъм+, „ Хоризонт Европа “ и „ Мария Склодовска-Кюри “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР