Тя настръхва всеки път, когато кракът ѝ стъпи на територията

...
Тя настръхва всеки път, когато кракът ѝ стъпи на територията
Коментари Харесай

Колония Дигнидад, където педофилът Шефер изтезавал деца

Тя настръхва всякога, когато кракът ѝ стъпи на територията на тогавашната фракция „ Колония Дигнидад “ в Чили. Днес Дорис Цайтнер споделя: „ Между тези стени е затворена толкоз отрицателна сила – напряко да полудееш. Там са ставали такива ужаси! “. Нейната история споделя немската обществено-правна медия АРД.

Дорис Цайтнер е родена в „ Колония Дигнидад “ – тя била принудително отделена от родителите си и принудена в продължение на десетилетия да упражнява рабски труд без възнаграждение. Основателят на сектата усмирявал непокорните със своите обичани способи, които тя в никакъв случай няма да не помни: побой и електрошокове.

Отвън – образцова плантация, а от вътрешната страна – машина за робия

През 1960-те години самозваният просветител и педофил Паул Шефер основава колонията в Южно Чили. Погледнато извън, имението представлявало плантация за знамение и приказ, вътре обаче е било машина за робия и рабски труд, издевателства и непрестанни полови похищения против малолетни. В някои от годините в колонията са живеели по над 300 души по едно и също време.

Училището на някогашната " Колония Дигнидад " Снимка: picture-alliance/dpa/M. Ruiz

През 2005 година Шефер е задържан, а активността на сектата става обществено притежание. Дорис Цатйнер първоначално получавала психическа поддръжка, с цел да се оправи с ужасяващите събития от предишното си. След това дружно с организацията на потърпевшите „ Сдружение за правдивост и помиряване на жертвите на Колония Дигнидад “ тя потегля на битка за историческо преправяне на ужасите от това време. „ На това място би трябвало да се построи мемориал “, споделя Дорис пред кореспондента на АРД в Рио де Жанейро Матиас Еберт.

Позор за немската дипломация

Само че действителността наподобява много по-различно. Днес „ Колония Дигнидад “ се назовава „ Вила Бавария “ („ Баварско село “) – туристическо населено място с наливна бира, свински джоланчета и натрапчива баварска атмосфера, където чилийците и чилийките търсят почивка в края на седмицата.

„ Скандално е, че на това място, където са вършени издевателства и похищения, през днешния ден са подвигат баварски фамилни тържества и сватби! “ – споделя депутатът от ХДС Михаел Бранд, който към този момент от години се бори за идеята на жертвите в Бундестага. „ Защото тази история е срам най-много за немската дипломация “, прибавя Бранд.

Той има поради западногерманското посолство в Чили, което още през 1960-те години е знаело, че в сектата се правят закононарушения против немски жители, само че все пак десетилетия наред поддържа шефа ѝ Шефер. Нещо по-лошо даже: немски дипломати прибирали назад избягали жертви на мъченията, които попадали още веднъж в ръцете на педофила и неговата тайфа.

Убийства от режима на Пиночет

През 1973 година военачалник Аугусто Пиночет прави жесток боен прелом и взима властта в Чили, напомня АРД. Тогава „ Колония Дигнидад “ се трансформира в най-тайната килия за изтезания на чилийската хунта. Историкът Ян Щеле счита, че над 100 души са били убити на това място - чилийски опозиционери, най-много левичари, които са били изтезавани и умъртвявани в немското населено място, след което труповете им били заравяни в близката гора.

Съдебни специалисти търсят следи от закононарушения в някогашната колонияСнимка: Iván Cáceres

„ Близките на жертвите към този момент от доста години чакат да бъде открит най-сетне този мемориал, та да се види какво се е случвало на това място “, изяснява Щеле. Но тези проекти и до момента буксуват.

Винфрид Хемпел също е живял в „ Колония Дигнидад “, а през днешния ден се бори за историческото преосмисляне. Според него нещата вървят прекомерно постепенно: немското Министерство на външните работи упълномощило задачата на специалисти, само че всичко се точи към този момент седем години.

Битката за мемориал и преосмисляне

Вярно, че през 2021 година специалистите внасят идея за мемориала, само че предходната година ръководителите на плана ненадейно се отстранени – евентуално под натиска на чилийското държавно управление, което счита, че не му е предоставено правото на съответно присъединяване в плана. Днес немското Министерство на външните работи дава отговор на формалното питане на АРД, че се застъпва за бързото създаване на мемориала, само че би трябвало да се преценява с условията на чилийските закони в това отношение.

Организацията на жертвите се бори за справедливостСнимка: Asociación por la Memoria y los Derechos Humanos Colonia Dignidad

Елке Григлевски, една от отстранените експертки, въпреки всичко се надява, че Германия и Чили ще се договорят за алегорична първа копка на мемориала и съответния документационен център още през тази година, когато се навършват 50 години от преврата на Пиночет.

Още не е напълно ясно дали един път вечно ще бъде преосмислена тази изключително мрачна глава от външно-политическата история на Федерална Република Германия. Съвсем ясно е обаче следното: там, където са били изтезавани, изнасилвани и убивани човешки същества, не трябва да се лее бира. Не бива туристи да похапват джолан край всеобщи гробове.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР