Тя е винаги първа – първата жена вицепрезидент на САЩ,

...
Тя е винаги първа – първата жена вицепрезидент на САЩ,
Коментари Харесай

Невероятната история на Камала Харис. Винаги първа

Тя е постоянно първа – първата жена вицепрезидент на Съединени американски щати, първата жена от афроамерикански генезис на този пост и първата с индийски корени. Камала Харис. Какво знаем  за нея?



Камала Деви Харис е родена в Оукланд, Калифорния на 20 октомври 1964 година. Родителите й Шамала Гопалан, родом от Индия, и Доналд Харис, преселник от Ямайка, се срещнали в университета в Бъркли. Майка й специализирала онкология, а татко й - стопанска система. И двамата са били деятели на придвижването за пълноправие на цветнокожите, непрекъснато взели участие в акции и манифестации и водели щерка си на демонстрации до момента в който към момента била в количка, споделя БГНЕС историята на новия вицепрезидент на Съединени американски щати.



Родителите на Харис се развеждат, когато тя е на седем години и майка й сама отглежда нея и по-малката й сестра. Семейството живее в безпаричен, най-вече афроамерикански регион, само че в края на 60-те години Калифорния афишира стратегия за консолидиране на расови малцинства, записвайки цветнокожи деца от небогати фамилии в учебни заведения в богати региони за бели. В такова учебно заведение попада и Харис.

След като приключва гимназия, Харис получава бакалавърска степен по политически науки и стопанска система от Университета Хауърд във Вашингтон, окръг Колумбия, който е един от по този начин наречените „ исторически колежи за чернокожи “, след което приключва магистърска степен по право в Калифорнийския университет в Бъркли.

През 1990 година Харис поставя сполучливо изпит за адвокатски права, само че вместо това взема решение да постъпи на работа в окръжната прокуратура на окръг Аламеда в Оукланд. През 2003 година тя печели изборите за поста на областен прокурор на Сан Франциско, като получава 56,5% от гласовете и става първата афроамериканка на този пост.

Като областен прокурор Харис има спорове както с полицията, по този начин и с правозащитници, написа БГНЕС. Между 2003 и 2006 година броят на присъдите в Сан Франциско се усилва от 52% на 67%. Активисти на публични организации към момента считат, че главната причина за това е прекомерно тежката позиция на ръководителя на окръжната прокуратура. Тя отхвърля да поддържа два законопроекта, забраняващи смъртното наказване в щата, което провокира вълна от неодобрение от страна на деятели за човешките права.

През 2010 година Харис се застъпва за закон, който трансформира отсъствието от учебно заведение в закононарушение и санкционира родителите, които не съумяват да подсигуряват, че децата им отиват на учебно заведение. След това броят на отсъствията внезапно спада, само че прокурорът още веднъж е подложен на критика за строги ограничения.

През същата година Харис се кандидатира за основен щатски прокурор и побеждава.

През 2004 година Харис е първото публично лице в Калифорния, подкрепящо обществено Барак Обама, който се кандидатира за поста на сенатор. Приятелството, почнало тогава, продължава и до през днешния ден.

През 2013 година се появи запис на диалог, в който президентът Обама се обръща към Харис с " най-красивия основен прокурор в страната ". Този коментар е признат за сексистки от критиците и той е заставен да направи обществено опрощение.

По-късно във Вашингтон се заговоря, че Обама ще я номинира за член на Върховния съд. Самата Харис декларира, че сходно предложение не я интересува.

Вместо това тя взема решение да се включи в политиката. През 2016 година елементарно печели изборите, като изпревари със забележителна разлика сенанора с 20-годишен опит Лорета Санчес заемайки нейното място като сенатор на щата Калифорния.

През есента на 2019 година Харис афишира присъединяване си в президентската акция от Демократическата партия, като избира за съществена цел на рецензиите си по време на дебата някогашния вицепрезидент Байдън. В изявленията си тя напомня спорните изказвания на политика, в това число, че точно Байдън е срещу програмата за изпращане на цветнокожи деца от небогати квартали в заможни бели учебни заведения. " Аз бях едно от тези девойки ", споделя Харис.

През декември 2019 година Харис афишира отдръпването си от конкуренцията. Основната причина, съгласно анализаторите, са ниските оценки и неналичието на задоволително дарения за акцията.

Близо три месеца по-късно, при започване на март 2020 година, сенатор Харис публично утвърждава кандидатурата на Байдън. По това време някогашният вицепрезидент, който се е провалил при започване на първичните избори, към този момент се е възстановил от провалите, трансформирайки се в неоспорим водач в конкуренцията.

Според Харис точно Байдън може да „ стане водач, който да сплоти страната “.

През 2014 година Камала Харис се омъжва за юрист Дъг Емхоф. След като завоюва изборите в Сената, публицистите постоянно я назовават „ Обама в женски облик “, на която самата Харис постоянно реагира по един и същи метод, заявявайки " Имам свои достижения ".

Анализатори настояват, че изборът на Харис е умен ход от страна на Байдън. Тя е харизматична ораторка, която може да увлече публиката и да провокира това вдъхновение измежду гласоподавателите на демократите, от което те се нуждаят.

Освен това Харис е първата тъмнокожа кандидатка за вицепрезидентския пост в Съединени американски щати. А това се трансформира в исторически миг за една страна, в която расизмът и систематичната дискриминация на афроамериканците е една от най-горещите тематики сега.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР