Тя е само на 18 години, но взема дейно участие

...
Тя е само на 18 години, но взема дейно участие
Коментари Харесай

136 г. Съединение! 18-годишно момиче засрамва мустакатите мъже

Тя е единствено на 18 години, само че взема ефективно присъединяване в едно от най-важните исторически събития в България – Съединението.

Сред дейците на този неповторим политически акт, състоял се макар политиката на великите сини, се откроява обаятелният облик на една българка – Недялка Шилева, остана в историята като Горноконарската Райна Княгиня.

Родена е на 27 август 1867 година в родолюбивата възрожденска атмосфера на село Голямо Конаре, което през днешния ден към този момент е град и носи името Съединение. Родителите й Стоян и Чубра Шилеви се занимавали със земеделие. Недялка учи писмо и четмо при даскал Еню Бекирски – съмишленик на Васил Левски, след което продължава образованието си в девическата петокласна гимназия в Пловдив. Там нейна учителка е Екатерина Каравелова.

По време на събитията от 1885 година Недялка е на 18 години. Нейният чичо Петър Шилев, преподавател в Голямо Конаре, е подпредседател на локалния Таен революционен комитет. А там съществена роля има един самоотвержен мъж - Продан Тишков, останал в историята като колоритния Чрдафон Велики. Захарий Стоянов атрактивно го разказва като палячо, алкохолик и родолюбец. Но истината е, че Продан е най-големият мотор на Съединението. Именно той с силата си увлича хората от Голямо Конаре и без да пита афишира Съединението един ден по-рано – на 5 септември.

Чардафон бясно се влюбва в Недялка и съумява да плени сърцето й. Възлага на Недялка Шилева да ушие ресните на знамено. И заради липса на време да изпише с блажни бои върху него няколко патриотични апела: „ Аз нямам доверие, че калугер ще избави раята ”, „ Свободата не ще екзарх, желае Караджата ”, „ Съединението прави силата ”.

На 5 септември 1885 година следобяд четниците се събират на селския площад и по решение на комитета афишират Съединението. Под командването на Чардафон четата е подготвена да потегли за Пловдив. На Недялка е предоставено да сформира лист на четниците, а те са били 326. Свещениците Иван Генов и Тодор Райков освещават знамето и поръсват със светена вода четниците. Водачеството на четата е предоставено на Чардафон Велики. Недялка моли и тя да бъде призната в четата с думите: „ Където всички мрат, там и аз ще мра! ”

На път за Пловдив към четата на Продан се причисляват над 200 души от Цалапица, предвождани от Иван Добричков, и над 120 четници от Костиево, Карнофоля, Мързян, Царацово, водени от бай Иван Арабаджията, връща лентата на историята tretavazrast.com.

Вечерта четата се разполага на бивак край Пловдив. Някой от четниците се стъписват и съжаляват, че са тръгнали по такова рисково премеждие. Тогава Недялка скача на крайници и споделя: „ Не ви е позор, остарели и мустакати мъже. Погледнете на мене, която съм слаба жена, най-младата посред ви! ”. Никой не възразява и четата потегля към Пловдив.

След арестуването на Гавраил Кръстевич майор Данаил Николаев предал пленника против квитанция на Недялка Шилева да го води незабавно в село Голямо Конаре и да не позволява никого до него.

След прокламиране на Съединението Недялка Шилева става национална учителка в родното си село Голямо Конаре и брачна половинка на Чардафон Велики. След това била учителка в учебното заведение „ Маразлията ” в Пловдив, а по-късно в учебно заведение „ Св. Седмочисленици ” в София. Като учителка тя възпитавала своите възпитаници в дух на национализъм и предана обич към Родината. По мемоари на нейните някогашни възпитаници от София доктор Петър Каназирски и Андрей Татарчев тяхната начална учителка в школото „ Св. Седмочислиници ” е била пример, заслужен за подражателство – скромна, интелигентна, взискателна и добродетелна.

Недялка Чардафонова ражда две деца: Свобода през 1886 година, и Любен през 1888 година Свобода приключва литература и става гимназиална учителка, а Любен - архитектура в Цюрих. Участвал е с идейни планове за построяването на Съдебната палата в София, Министерството на благоустрояването, проектирал и издигнатата в квартал „ Павлово ” на ул. „ Мадара ” личната им къща. Почива през 1938 година от туберкулоза, а сестра му Свобода - през 1955 година

От 1929 до 1959 година Недялка Чардафонова живее в София. През 1955 година завещава втория етаж на къщата си с дворно място от 452 кв. м, оценени за 35 хиляди лв. на селсъвета в село Голямо Конаре, като ги задължава той да се трансформира във фонд на името на децата й Свобода и Любен Чардафонови, от който фонд да се устоят болничното заведение или читалището, съгласно това както селсаветът откри за положително и за по-необходимо.

През септември 1955 година Недялка Чардафонова е поканена като посетител на Българска академия на науките, където се организира тържествено честване на 70-годишнината от Съединението. През септември 1957 година и през 1958 година  послучай отбелязването на годишнините от Съединението, тя с огромна наслада се отзовава на поканата да посети родното си село Голямо Конаре, като става кръстница на новопостроеното читалище, което носи името „ Съединение ”.

Недялка Шилева умира на 21 февруари 1959 година на 92-годишна възраст.

Eдна от основните улици в град Съединение носи с горделивост нейното име.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР