Творческото му наследство е огромно. Той е художник, реставратор, изкуствовед.

...
Творческото му наследство е огромно. Той е художник, реставратор, изкуствовед.
Коментари Харесай

10 главни картини на Игор Грабар, които трябва да познавате

Творческото му завещание е голямо.

Той е художник, реставратор, изкуствовед. Като човек, който принадлежи към две столетия по едно и също време – предреволюционната и руската, той съумява да сътвори собствен личен жанр, който съчетава импресионизма и модерността. Също по този начин предава нов образ на съветските пейзажи.
„ Слънчев лъч “, 1901


Третяковска изложба

Ученик на Иля Репин, ученик на Императорската академия на изкуствата, през 1896 година Грабар отпътува за Европа, учи в студиото на Антон Ажбе. Завръщайки се в Русия, се открива в Москва. Става член на модернисткото обединяване „ Светът на изкуството “, а през 1902 година показва 10 произведения на изложбата на съюза. Една от тях, „ Слънчев лъч “, е закупена от Третяковската изложба.
„ Кочияш “, 1904


Третяковска изложба

Художникът постоянно посещава Дугино в Подмосковието със своя другар Николай Мешчерин. Заедно те пътуват за етюди в околните села, а от време на време техните кочияши стават модели за бъдещите им картини. Един подобен образец е Мишутка. Съдейки по изражението на лицето му, той не е доста удовлетворен от дългото театралничене.
„ Февруарски лазур “, 1904


Третяковска изложба

Дугино оказва помощ на художника да става рано, с цел да се залавя със своите етюди. Опитвайки се да улови бързите промени в естествената светлина, той се взира в една бреза и изпуска четката от ръцете си. Като подвига очи нагоре, Грабар вижда „ звъновете на всички цветове на дъгата “. На фона на зимното синьото небе свети бяло дърво, чиито клони като че ли танцуват, създавайки нови цветови нюанси. За да резервира открития ракурс, художникът изкопава дупка в снега и оттова рисува картината си.
„ Пролетен вятър “, 1905


Пермска художествена изложба

След като отпътува за Париж през 1905 година, Грабар се залавя с проучването на творчеството на Ван Гог. Той безусловно е удивен от невероятната му техника и самичък трансформира метода към работите си. Резултатът е „ Пролетен вятър “, очевидно напомнящ на „ Спалнята в Арл “ от Ван Гог. Картината е закупена за персоналната сбирка на именития филантроп Иван Морозов.
„ Круши върху синя завивка “, 1915


Руски музей

Работата върху многотомната „ История на съветското изкуство “ гълтам художника. Той пътува из страната в търсене на архивни материали. През 1908-1915 година са оповестени осем тома от сборника, който се трансформира в най-важната работа в историята на съветското изкуство. През 1913 година Грабар става настойник в Третяковската изложба и прави огромна смяна на експозицията там. На изложбата „ Светът на изкуството “ през 1915 година Игор Грабар показва натюрморта „ Круши върху синя завивка “, който е добит от Художествената академия за нейния музей.
„ Московският двор “, 1930


Руски музей

През 20-те години на предишния век Грабар и писателят Максим Горки оферират основаването на „ Град на художниците “, където да може да се живее и работи. Така на ул. „ Верхная Масловка “ в Москва, на мястото на изгорели павилиони на кино фабрика, се появяват къщи с работилници и жилища. В една от постройките живее и самият художник.
Автопортрет с палитра за изобразяване и бял халат, 1934-1935


Третяковска изложба

След революцията паметниците на древноруското и византийското изкуство съумяват да се запазят с помощта на Грабар. По негова самодейност през 1918 година се откриват Централни реставрационни работилници, първата организация, която се занимава с запазване на монументи на културата. През 1920-те години Грабар провежда няколко изложения на съветско изкуство в чужбина, в това число в Съединени американски щати и Германия. В края на десетилетието той напуща всичките си постове и се концентрира върху рисуването. По това време рисува цяла серия от портрети – смята този род за най-висшето изкуство.
„ Алея с брези “, 1940


Третяковска изложба

В края на 1930-те години художникът се концентрира върху монография, отдадена на неговия популярен преподавател Иля Репин. По същото време излиза автобиографията му, която е озаглавена „ Моят живот “. Грабар признава, че изкуството е може би единственият му източник на наслада и тъга и същинският смисъл на живота. Много пъти той се обръща към една от обичаните си теми – брезите с тяхната лятна или зимна декорация.
„ Амбрамцево. Плетена ограда “, 1944


Самарски регионален живописен музей

Още през 1930-те години против известното подмосковно имение „ Абрамцево “ се появява населено място на художници – Игор Грабар построява дачата си по собствен личен план в стила на финландския модерн. Тук той продължава да твори и работи върху „ История на съветското изкуство “. А по-късно става шеф на имението-музей.
Зимен пейзаж, 1940-1950


Музей на съветския импресионизъм

В края на 1940-те години той се занимава с възобновяване на най-стария московски манастир – Андрониковския – и построяването в него на Музей на староруското изкуство „ Андрей Рубльов “. Именно тук Рубльов става духовник, изографисва Спаската черква и е заровен през 1428 година Въпреки че по това време Грабар се отдалечава от импресионизма, той въпреки всичко се връща към него. Този пейзаж, рисуван „ пет минути преди пролетта “, припомня за това, което постоянно отличава ранните картини на художника. Ясно слънчево небе, реещи се облаци – един тип предусещане за новото и сбогуване със остарялото.

Изложбата „ Игор Грабар. Към 150-тата годишнина на рождението му “ може да се до 26 февруари 2023 година.

създател: АННА ПОПОВА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР