Светият синод на Българската православна църква ще определи тримата митрополити,

...
Светият синод на Българската православна църква ще определи тримата митрополити,
Коментари Харесай

Светият синод избира тримата кандидати за патриарх

Светият синод на Българската православна черква ще дефинира тримата митрополити, сред които да бъде определен бъдещият патриарх.

дават отговор на условията, а 14 митрополити в синода ще гласоподават, оповестява bTV.

Тримата избраници би трябвало да съберат най-малко по 2/3 от гласовете на митрополитите, с цел да стигнат до гласуването на 30 юни.

Председателят на комитета за патриаршески събор митрополит Киприан изясни, че за претенденти за български патриарх ще бъдат избрани девет митрополити, които са избираеми и отговарящи на условията на устава на БПЦ - да имат 50 навършени години, 5-годишно митрополитско служение и вярно православно мислене и образцов живот . С скрито гласоподаване тримата, които имат болшинство от 2/3 от 14 митрополити, ще бъдат показани на патриаршески изборен събор идната седмица.
 Кои са вероятните претенденти за нов Патриарх?
Кои са вероятните претенденти за нов Патриарх?

Църквата ни е изправена пред два основни избора

На 30 юни на църковен събор бъдещият патриарх също ще би трябвало да събере 2/3 от гласовете на делегатите на събора, които са над 100.

Деветимата претенденти, които вземат участие в конкуренцията за патриаршеския трон са: митрополитът на Съединени американски щати, Канада и Австралия Йосиф, Великотърновският митрополит Григорий, Плевенският митрополит Игнатий, Ловчанският митрополит Гавриил, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Русенският митрополит Наум, Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Даниил и Пловдивският митрополит Николай.

След и Софийски митрополит Неофит Светият синод избра за наместник-председател на БПЦ Врачанския митрополит Григорий. Той управлява краткотрайно Софийската митрополия и би трябвало да провежда избора на нов патриарх.
 40 дни от кончината на патриарх Неофит
40 дни от кончината на патриарх Неофит

Главата на БПЦ умря на 13 март на 78-годишна възраст
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР