Твърди се, че беларуското правителство е участвало в незаконното депортиране

...
Твърди се, че беларуското правителство е участвало в незаконното депортиране
Коментари Харесай

Обвиниха Беларус в съучастие на депортирането на деца от Украйна

Твърди се, че беларуското държавно управление е взело участие в противозаконното депортиране на деца от окупираните от Русия територии на Украйна , обявиха в прелиминарен отчет беларуски опозиционни водачи в заточение, представени от Ройтерс.

" Националното антикризисно ръководство ", група от политически съперници на държавното управление на президента Александър Лукашенко, съобщи в отчета, че 2150 украински деца, в това число сираци на възраст от 6 до 15 години, са били отведени в по този начин наречените лагери за отдих и санаториуми на беларуска територия.

Ройтерс не получи отговори на въпроси, изпратени до кабинета на Лукашенко. Бившият основен прокурор на Украйна сподели пред Ройтерс предходната година, че е имало случаи на наложително депортиране на украинци в Русия и Беларус.

Приблизително 2 0 000 деца са били нелегално трансферирани в Русия след пълномащабното навлизане в Украйна на 24 февруари 2022 година, като някои са били дадени за осиновяване, твърди Украйна.

През март Международният углавен съд на съветския президент Владимир Путин и неговия омбудсман по правата на децата Мария Лвова-Белова по две обвинявания във военни закононарушения за пренасяне на стотици украински деца в Русия.
 Киев: Докладът на ОССЕ за депортираните деца изправя Русия на съд за военни закононарушения
Киев: Докладът на ОССЕ за депортираните деца изправя Русия на съд за военни закононарушения

Според Организацията, има доказателства за нарушавания правата на депортираните украинчета

Юлия Йофе, помощник в Университетския лицей в Лондон и експерт по правата на детето, сподели, че в случай че това бъде потвърдено, то Беларус " доста евентуално " е нарушила Конвенцията за правата на детето.

" Действията на Беларус могат също по този начин да се равняват на закононарушение против човечеството на " депортиране или принудително пренасяне на население " според Римския статут на МНС, при изискване че има задоволително доказателства за необятно публикувани или систематични насилствени премествания ", сподели Йофе.

Беларус във всеки случай не може да се смята за неутрална страна , където законно могат да бъдат евакуирани деца, защото няма индикация, че Украйна е дала единодушие за това, сподели тя.

В отчета се твърди, че украинските деца са били отведени в белоруския санаториум " Златни пясъци " в региона на Гомел и санаториума и лагера " Острошицки Городок " и " Дубрава " в региона на Минск.Трансферите на деца в Беларус са противозаконни и в нарушаване на Женевските конвенции и статута на МНС, се споделя в отчета.

Първата група от към 350 деца дойде от окупираната Донецка област на 5 и 6 септември, последвана от втората и третата група в края на септември и средата на октомври, се споделя в известието. Допълнителни прехвърляния бяха направени през април и май тази година.

Децата са били откарани с рейс до Русия от следените от Русия територии на Украйна и по-късно с трен до Беларус, се споделя в известието.

" Лукашенко персонално подреди прехвърлянето на сираци в Беларус и улесни идването им посредством финансова и организационна поддръжка ", се споделя в известието, което го упреква във военни закононарушения.
 Украйна си върна 31 деца от Русия
Украйна си върна 31 деца от Русия

С това се занимава неправителствена организация
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР