Твърденията, че , подхранват нов балон с него и други

...
Твърденията, че , подхранват нов балон с него и други
Коментари Харесай

Икономист: Bitcoin е балон и неизбежно ще се спука

Твърденията, че, подхранват нов балон с него и други криптовалути. При последния през 2017-18 година Bitcoin скочи от 1000 до 20 000 $ и по-късно се върнa на 3000 до края на 2018 година

Тъй като фундаменталната стойност на Bitcoin е нула и даже би била негативна, в случай че се наложи подобаващ налог върху въглерода, обвързван с всеобщото му замърсяващо енергоемко извличане, предвиждам, че актуалният балон в последна сметка ще приключи с ново пръсване. Това предвижда известният икономист и професор от Нюйоркския университет Нуриел Рубини в коментар за Financial Times.

(Известен с мрачните си стопански прогнози, Рубини е гневен критик на криптовалутите, определяйки ги като безспорна нелепост и машинация. Според него криптоиндустрията е " умозрителен балон на активите ", която ще разори доста хора, б.р.)

 {{ otherArticle[0].article.title }}
След като за пръв път в историята надмина 20 000 $, най...

Определянето на биткойна или друго крипто като " валути " е неправилно наименование. Те не са разчетна единица: на процедура няма цени в тях. Те не са мащабируемо средство за разплащане: с Bitcoin можете да извършите 5 транзакции в секунда, до момента в който с мрежата на Visa – 24 000. Биткойните съвсем не се употребяват от законните компании за заплащане на артикули и услуги, макар че Tesla съобщи, че възнамерява да стартира да ги приема.

Криптото не е устойчиво средство за предпазване на стойност: даже някои крипто конференции отхвърлят да ги одобряват като метод на заплащане на таксата за присъединяване в тях. Волатилните придвижвания на цените могат да отстраняват всяка облага на търговец в границите на няколко часа. Те даже не са деноминирани по пореден метод, който разрешава на потребителите да съпоставят относителните цени на стоките. Това разчитане на разнообразни монети е действително връщане към бартер. Семейство Флинтстоун имаха по-сложна парична система, основана на пример: анимационните хора от каменната епоха използваха черупки.

Дори позоваването на криптото като актив е неправилно. Повечето активи имат поток от приходи (акции, облигации, търговски недвижими имоти) или приложимост (жилищата) или някаква друга полза (декретните пари обезпечават ликвидност и могат да се употребяват за плащания). Златото не носи приход, само че се употребява в индустрията. То също по този начин има полза като средство за предпазване на стойност, хеджиране против инфлация, обезценяване на валутите и крайни опасности.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Най-голямата банка в Съединени американски щати – JPMorgan помоли хиляди свои чиновници да работят от вкъщи си измежду еп...

Криптото няма приход, полза, платежни или други услуги. Дори не е анонимно, защото блокчейн технологията в главната му улеснява следенето на заплащанията. То е просто умозрителен балон, по-лош от историческата фикс идея по лалета в Холандия от началото на 17 век, защото цветята са имали и към момента имат полза. Функцията му като средство за предпазване на цената против крайни опасности е недоказана.

Виталик Бутерин, съосновател на криптовалутата ethereum, твърди, че никоя криптовалута не може да бъде по едно и също време мащабируема, безвредна и децентрализирана. Традиционните финансови системи са мащабируеми и безвредни: в случай че вашата кредитна карта или банкова сметка е хакната или открадната, вие ще бъдете обезщетени.

Криптото даже не е децентрализирано. Олигополните копачи управляват множеството от добива на биткойни. Много от тях са отвън контрола на западните правоприлагащи органи, което е призрачен сън за националната сигурност. Около 99% от търговията с биткойни се прави на централизирани тържища, които може да бъдат хакнати. Освен това истинските програмисти резервират голям надзор върху своите творения. В някои случаи те работят като служители на реда, прокурори и съдии, и анулират покупко-продажби, които би трябвало да бъдат неотменими. Нито пък криптото е заслужено: дребен брой " акули " управляват огромна част от цената на Bitcoin.

Това подронва изказванията, че криптото ще децентрализира финансите, ще даде банкови услуги на необхванатите от тях или ще направи бедните богати. Блокчейн твърди, че разрешава евтини парични преводи на бежанците, само че криптото е доста по-вероятно да обезпечи прикритие за измамници, манипулатори, укриващи налози, нарушители, терористи и трафиканти на хора.

Рисковият и волатилен Bitcoin не влиза в портфейлите на сериозните институционални вложители. Много от дребните му почитатели са балами, манипулирани от многочислени спекуланти, гонещи своята полза и измамници, продаващи илюзии. Това че Илон Мъск от Tesla и Майкъл Сейлър от MicroStrategy " залагат къщите си " на Bitcoin, не значи, че и вие би трябвало да го вършиме.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР