Твърдението, че използваме едва 10% от мозъка си е един

...
Твърдението, че използваме едва 10% от мозъка си е един
Коментари Харесай

Не обиждайте мозъка

Твърдението, че използваме едвам 10% от мозъка си е един от най-устойчивите легенди на нашето време.

Разбираемо е желанието ни да имаме вяра, че имаме прикрит капацитет, който бихме могли да събудим и да използваме за велики каузи, само че, уви, науката е развенчала трайно този мит.

„ Освен неправилно, това разбиране е и обидно към самия мозък - плод на многомилионна еволюция – споделя Никола Кереков. И надали тези милиони години са минали с едничката цел да скрият капацитета ни от самите нас.

Със сигурност избрани елементи от мозъка не са активи от самото начало, само че простата аритметика демонстрира, че ежедневно, от момента, в който станем от леглото, едни 13% са непрекъснато дейни, с цел да можем да се движим, и да правим обикновени битови действия и с това към този момент надхвърляме митичните 10%.

Освен от неврони/сивото вещество мозъкът е формиран и от връзки, да ги назовем окабеляване/бялото вещество. Факт е, че сивото вещество е към 10% и евентуално оттова потегля митът – дал храна освен на попкултурата, само че и на метода на сугестопедията.

Ако в действителност използвахме 10% от мозъка си и знаехме кои са те, не би имало риск при поразяване в останалите 90 %, а това не е по този начин. Дори дребни провали върху мозъчната тъкан води до съществени нарушавания.

Магнитният резонанс демонстрира, че по-голямата част от мозъка ни е деен през множеството време и в хода на деня ние натоварваме всички негови елементи.

До 20% от силата, която използваме ежедневно, отива за мозъка - орган, който заема 2% от тежестта ни.

Чуйте още причини, доказващи, че това дали и по какъв начин натоварваме мозъка си, е наша работа.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР