Турция ще възобнови търсенето на природен газ в Източното Средиземноморие.

...
Турция ще възобнови търсенето на природен газ в Източното Средиземноморие.
Коментари Харесай

Турция ще поднови търсенето на газ в Средиземно море

Турция ще възобнови търсенето на природен газ в Източното Средиземноморие. В момента за Анкара добивът на газ в Черно море е от предпочитано значение, съобщи министърът на енергетиката Фатих Дьонмез.

„ Ние не пренебрегваме Средиземно море, още веднъж ще обърнем взор натам, само че сега за нас е предпочитано Черно море”, цитира думите на министъра вестник „ Миллиет”.

Приоритетната работа по добива на газ от находищата в Черно море се дължи на желанието на страната да понижи външната си взаимозависимост от природния газ. " Понастоящем сме 99% външно подвластни от природния газ ", отбелязва Дьонмез.

По думите на министъра, газ може да се добива в изключителната икономическа зона на Турция в Средиземно море, като е допустимо той да бъде доставян в Европа дружно с други страни. „ Това биха могли да бъдат Израел и Египет. Ако бъде стопански преференциално, за какво да не се доставя газ през територията на Турция”, добави той.

По-рано управляващите в Турция оповестиха за проектите си да проведат договаряния с Израел по отношение на доставката на газ от Източното Средиземноморие в Европа.

Турският енергиен министър не изключи и доставката на газ от Ирак, в случай че бъде направено изследване. Възможни са и нови източници от страните от Каспийския басейн, сподели Дьонмез и означи, че търсенето на нови източници на сила е обусловено от разтърсванията на енергийните пазари.

„ Светът се движи стремглаво към нова енергийна рецесия. Заради въведените наказания по отношение на редица страни е доста мъчно да се спре растежът на цените на нефта и газа. Европа е наясно с това, ето за какво изпитва нужда от търсене на нови източници, тяхното диверсифициране и многообразие на маршрутите. Виждаме, че има тематики за диалози и реализиране на вероятни споразумения”, сподели още министърът.

В понеделник Турция стартира полагането на 170-километров газопровод по дъното на Черно море до находището в Сакария. На церемонията участва президентът Реджеп Тайип Ердоган, който съобщи, че газът ще стартира да тече към потребителите през първото тримесечие на 2023 година Турските управляващи оповестиха, че през 2020 година са разкрили газ в Черно море с планирани ресурси от 540 милиарда куб. метра. Съобщава се, че запасите на най-голямото находище, Сакария, надвишават 400 милиарда куб. м. Турция има намерение да влага към 10 милиарда $ в създаването на находището.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР