Турция привидно плаши, че ще затвори въздушното си пространство, както

...
Турция привидно плаши, че ще затвори въздушното си пространство, както
Коментари Харесай

ФРОГОКО: Ердоган иска над 10 милиарда годишно от Иракски Кюрдистан

Турция видимо плаши, че ще затвори въздушното си пространство, както и границите си с Иракски Кюрдистан, в случай че той стане самостоятелен. Причината е, че Ердоган и Барзани са в положителни връзки и алъш-вериша сред двамата върви с цялостна пара. Това разяснява пред Фрог нюз тюркологът Емилия Славкова.
10 милиарда годишно е комерсиалният стокообмен сред двете страни. Дори тази година до август е повече от 5 милиарда.

Драматичният спор е не толкоз сред Турция и Иракси Кюрдистан, а сред централната иракска власт и кюрдската автономност. Премиерът Хайдер ал-Абади няма желание да се раздели с богатия на петрол Киркук и Мосул, към които има искания Барзани.

Не единствено той има мераци към Киркук и Мосул. Съединени американски щати и Русия също си вършат сметки за тях. Руската „ РосГаз” към този момент извлича естествени благосъстояния от недрата на автономията.

Ердоган също претендира за региона на Мосул. Неговият претекст за това е, че пази правата на тюркмените в региона. Припомняме, че той предходната година заплашваше, че ще разтрогне Лозанския контракт, а в този момент него го акцентира като причина за претенциите си към Мосул.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР