Силният дъжд, придружен с вятър и градушка, нанесе щети в

...
Силният дъжд, придружен с вятър и градушка, нанесе щети в
Коментари Харесай

Обявиха бедствено положение в Плевен след силна буря

Силният дъжд, съпроводен с вятър и градушка, нанесе вреди в Плевен.

 

Има паднали дървета, изровена настилка, наводнени приземни етажи, имало е закъсали коли и места без електричество.

Няма данни за потърпевши хора. Екипи на пожарната обхождат засегнатите региони.

 

" Изстреляни са над 200 ракети, над 40 литра на квадратен метър е падналият дъжд в извънредно къс период. Заради това се е получило цялото наводняване и ситната градушка тук-там. Имаше спирания на тока, само че електричеството е възобновено. Започва почистване на града. Това говорихме с кмета на Плевен. Почистващите компании са на терен. Щабът е разполагаем 24 часа ", съобщи пред Българска национална телевизия Николай Абрашев, регионален шеф на Плевен.

 

" Около 20:00 ч. стартира натоварен дъжд, главно над град Плевен, на други места в Плевенска област нямаме данни за подобен натоварен дъжд, мощен дъжд, със ситна градушка, която провокира наводнение на уличната мрежа в централната градска част, тъй като тя се намира по-ниско, което провокира закъсвания на леки коли, хора, които са в тях. Нашите екипи главно работят по извеждане на хора от коли, попаднали в наводнени места и издърпването на задачите леки коли от тези места. Също и по премахване на паднали клони и дървета. Едно по-сериозно произшествие имаше с огромно паднало дърво на главния път - изходът от Плевен в посока София, което е отстранено и придвижването и там е възобновено. Пожар имаше в административна постройка на територията на някогашния циментов цех, провокиран от гръмотевица. Погасен е относително бързо с минимални вреди, лимитирани до една стая ", добави Комисар Станислав Атанасов, шеф на РД ПБЗН - Плевен.

 

Сигналите са за наводнени приземни етажи, изби и срутване на земна маса. Всички сигнали се препращат към противопожарната работа, с цел да се предприеме отводняване.

 

Сигнали за закъсали коли има от региона на ниските точки на града – в региона на Кооперативния пазар, посока жк. " Сторгозия ", региона на цех " Мизия ".

 

По време на бурята е спряно придвижването на тролейбусите поради сигурността на пасажерите и водачите. Няма нанесени вреди по контактната мрежа.

 

Кметът на Община Плевен доктор Валентин Христов издаде заповед всички почистващи компании да стартират незабавно в утринните часове на утрешния ден почистването на града, откакто водата се оттече.

 

В Плевенско падналите количества дъжд са - 11 л/кв.м в Пордим до 31 л/кв.м в Ореховица, оповестяват от Национален институт по метеорология и хидрология.

 

38 литра на квадратен метър е измереното количество дъжд за по-малко от 3 часа в станцията на Национален институт по метеорология и хидрология в Плевен. Паднала е и градушка с диаметър на градовите зърна към 10 милиметра.

 

Внушително количество дъжд е паднал и в Кърджали - 41 литра на кв. метър.

 

Жълт код за проливни превалявания, съпроводени от гръмотевични стихии и условия за градушки, остава в действие през идващото денонощие в областите Габрово, Ловеч, Плевен, Враца, Монтана, София, Перник, Кюстендил и Благоевград.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР