Турция преустанови сделката за закупуване на хеликоптери за 70 млн.

...
Турция преустанови сделката за закупуване на хеликоптери за 70 млн.
Коментари Харесай

Турция замрази покупката на хеликоптери от Италия заради изказването на Драги

Турция прекрати договорката за закупуване на хеликоптери за 70 млн. евро от италианската компания Leonardo след дипломатическия скандал сред двете страни.

Поводът е изявлението на италианския министър председател Марио Драги, който назова президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган “диктатор, с който обаче би трябвало да си сътрудничим “. Драги разяснява отношението на Ердоган към председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен. Скандалът, нашумял като " Дивангейт ", се развихри, откакто фон дер Лайен се оказа без стол до Ердоган по време на визитата си в Турция преди дни. В същото време ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел бе ситуиран на стол до президента.

От Анкара последва незабавна реакция, в която турският външен министър Мевлют Чавушоглу осъди “неприемливите популистки забележки и грозните и неразумни коментари” на премиера Драги, а външно министерство извика за пояснения италианския дипломат в Турция.

Според изданията, турските управляващи упорстват за публични извинения от страна на италианското държавно управление и нямат желание да се задоволят с уточнения по дипломатически канали.

“Докато от Рим не постъпи отговор, управляващите в Турция започнаха да изпращат предупредителни сигнали”, написа „ la Repubblica “.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР