Турция порази над 70 обекта, свързани с кюрдски групи в

...
Турция порази над 70 обекта, свързани с кюрдски групи в
Коментари Харесай

Турция порази 70 обекта в Сирия и Ирак, отмъщава си за убитите 12 свои войници

Турция порази над 70 обекта, свързани с кюрдски групи в Сирия и Северен Ирак, по време на въздушни удари тази седмица в отговор на гибелта на 12 турски бойци в Ирак, заяви през днешния ден министърът на защитата, представен от Асошиейтед прес.

 

Най-малко 59 кюрдски бойци са били убити при ударите, както и при сухопътни конфликти, съобщи министърът на защитата Яшар Гюлер във видеосъобщение, оповестено в мрежата Екс, съобщи Българска телеграфна агенция. 

 

" Нашата болежка е голяма, само че решимостта ни е цялостна ", уточни Гюлер. " Ние отмъстихме за (смъртта на) нашите скъпоценни деца и ще продължим да го вършим. "

 

В петък бойци, свързани със неразрешената Кюрдска работническа партия (ПКК), се пробваха да обхванат в турска база в полуавтономния кюрдски район в Северен Ирак, оповестиха турски публични представители. Шестима турски бойци бяха убити в последвалата престрелка. На идващия ден още шест турски бойци бяха убити при конфликти с кюрдски бунтовници.

 

Турция отговори, като предприе удари против обекти, които Анкара счита за свързани с ПКК в Ирак и Сирия.

 

Говорител на водените от кюрдите Сирийски демократични сили съобщи, че минимум осем цивилни са били убити при въздушни удари в Северна Сирия в понеделник. Сирийският център за наблюдаване на човешките права, основана във Англия организация за наблюдаване на войната, заяви, че 12 други са били ранени.

 

Турция упорства, че поставя всички старания да избегне цивилни жертви и разваляне на културното завещание.

 

ПКК, която поддържа бази в Северен Ирак, води десетилетна въоръжена битка с Турция и е считана за терористична организация от западните съдружници на Турция, в това число Съединени американски щати. Десетки хиляди хора са починали от началото на спора през 1984 година

 

Турция и Съединени американски щати обаче не са на едно мнение за статута на сирийската кюрдска група, която е съдружник на Вашингтон в битката против " Ислямска страна " в Сирия, отбелязва организацията.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР