Турция понижава ставката на данък добавена стойност върху основните храни

...
Турция понижава ставката на данък добавена стойност върху основните храни
Коментари Харесай

Турция намали ДДС за основни храни на 1%

Турция намалява ставката на налог добавена стойност върху главните храни от 8 на 1% в опит да понижи инфлацията. Това разгласи президентът Реджеп Тайип Ердоган в неделя. Според калкулации на икономистите на Reuters обаче това няма да окаже изключително въздействие върху инфлацията. Турската лира пък нарастна за малко в понеделник заран и се върна на алена територия.

Ердоган прикани търговците да понижат цените си от понеделник, с цел да отразят смяната. Правителството също по този начин ще сътвори работна група за инспекция на цените и мобилно приложение, с цел да помогне на жителите да намерят най-евтините артикули, сподели на събитието финансовият министър Нуреддин Небати.

През последната половин година лирата потъва непрекъснато, а инфлацията се форсира, защото турската централна банка, по гледище на Ердоган, понижи лихвените проценти с 500 базисни пункта в четири следващи срещи от септември 2021 година През януари годишната инфлация се форсира до 48.7%, което е най-високото равнище, откогато Ердоган пое властта преди две десетилетия.

Според калкулации, представени от Reuters, понижаване на Данък добавена стойност на главните хранителни артикули в Турция би трябвало да понижи общата инфлация с едвам 1.5 прочие пункта в границите на два месеца. Очаква се обаче това понижение да коства на турския бюджет към 25 – 35 милиарда лири (около 1.8 – 2.6 милиарда долара).

Иначе след лекото си повишаване с към 0.1% по отношение на $ след отварянето на комерсиалната сесия през днешния ден, към 10:30 ч. българско време лирата още веднъж е надолу – с 0.7% и един $ се търгува за 13.579 лири.

Правителството предлага и нови евтини заеми за междинни и високотехнологични компании с рента до 16%. Според оценките на Bloomberg среднопретегленият лихвен % за заеми от търговски банки към началото на февруари е 22.7%. Правителството ще следи и потреблението на средствата, с цел да се увери, че те финансират производството и износа, в отговор на недоволства, че фирмите преди са употребявали такива кредитни пакети, с цел да купуват долари.

Министърът на стопанската система още веднъж прикани турците да внесат своите спестявания от злато „ под възглавницата “ - към 5000 тона - в банковата система.

„ Това е еквивалентно на 250 - 350 милиарда $. Част от това ще поддържа централната банка и ще отговори на потребностите от задгранична валута “, сподели той след среща с вложители в Лондон предходната седмица.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР