Турция отвърна на неприемливите според нея коментари на френския президент

...
Турция отвърна на неприемливите според нея коментари на френския президент
Коментари Харесай

Анкара: Макрон бяга от колониалното си минало като обвинява Турция

Турция отвърна на неприемливите съгласно нея мнения на френския президент Еманюел Макрон за силите, които по думите му популяризират антифренска агитация в Африка.

По време на визитата си в някогашната френска колония Алжир, целящо възобновяване на проблематичните връзки сред двете страни, Макрон предизвести младите алжирци и африканци против манипулирането им от мрежи, повлияни от Турция, Русия и Китай, които показват Франция като зложелател.

" Има голяма операция ", сподели Макрон пред кореспонденти.

" Много деятели на политическия ислям имат зложелател: Франция. Много от мрежите, които са инициирани скрито от Турция, от Русия, от Китай - имат зложелател: Франция. " - добави той.

Говорителят на турското външно министерство Танжу Билгъч жигосах дефинира мненията на френския водач като " извънредно неудачни ".

" Неприемливо е, че Макрон, който изпитва компликации да се изправи против колониалното си минало в Африка, изключително в Алжир, се пробва да се отърве от него, като упреква други страни, в това число нашата страна ", сподели той в изказване.

" Надяваме се, че Франция ще доближи до зрелостта да се изправи пред колониалното си минало, без да упреква други страни, в това число нашата страна, допустимо най-скоро. " - посочи Билгъч.

Тридневното посещаване на Макрон в Алжир през тази седмица има за цел да обърне страницата след месеци на напрежение със северноафриканската страна, която по-рано тази година означи шест десетилетия самостоятелност след 132 години френско ръководство. Визитата идва и в миг, когато европейските сили се борят да заменят съветския енергиен импорт след нашествието в Украйна - в това число с доставки от Алжир, най-големия експортьор на газ в Африка. /АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР