Турция отказа да подкрепи плана на НАТО за защита на

...
Турция отказа да подкрепи плана на НАТО за защита на
Коментари Харесай

Турция създава главоболия на НАТО

Турция отхвърли да поддържа проекта на НАТО за отбрана на балтийските страни и Полша при положение на нахлуване от Русия, заяви в. " Хюриет ". Причината е, че някои страни от НАТО блокират настояването на Анкара сирийските кюрдски сили за национална самозащита (СНС) да бъдат посочени като мощ, заплашваща националната сигурност на Турция. Това си искане Турция е предложила в документ, който трябваше да бъде показан за утвърждение на срещата на НАТО на 3-4 декември. " Ако проектът за Турция не бъде признат, тогава няма да допуснем приемането и на други документи ", съобщи турски дипломатически източник, представен от " Хюриет ". Анкара е разпоредила на турския представител да не подписва боен проект, с който НАТО дава обещание помощ на Полша, Литва, Латвия и Естония при нахлуване от Русия. Изданието отбелязва, че Съединени американски щати са една от страните, които не поддържат турския документ. Съюзник на Съединени американски щати в Сирия са точно СНС. Според вестника генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се пробва да позволи казуса и да откри общо мнение преди срещата на НАТО.

Междувременно Съединени американски щати понижават с 6% вноската си в общия бюджет на НАТО, заяви немската организация ДПА. Според източници от НАТО реализирана е договореност вноската на Съединени американски щати от 22,1% да намалее на 16,35%. В същото време до това равнище се подвига вноската на Германия, която сега е 14,8 на 100. На процедура се изравняват вноските на двете най-силни стопански системи в НАТО, въпреки американската стопанска система да е доста по-мощна от немската.

Представител на Съединени американски щати съобщи, че спестени пари ще отидат за военно съдействие с Украйна и Грузия, които не членуват в НАТО, само че са на фронтовата линия против Русия.

Средствата от общата каса на алианса отиват за издръжката на щаб-квартирата в Брюксел и на командните пунктове. Част от тези средства е предопределена за вложения в развиването на общата инфраструктура.

Намаляването на вноската на Съединени американски щати се счита значително за алегоричен ход, защото директният бюджет на НАТО е относително дребен - към $2,5 милиарда и е обособен от националните бюджети за защита, които НАТО предлага да възлизат на 2% от Брутният вътрешен продукт до 2024 година. В момента единствено 9 от 29 членове на алианса, покриват това условие, измежду тях е и България с 3,1 на 100. Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп от дълго време подлага на критика съдружниците, по-специално Германия, че не се стремят към 2% военни разноски.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР