Турция няма да изостави плановете за прокопаване на 45-километров плавателен

...
Турция няма да изостави плановете за прокопаване на 45-километров плавателен
Коментари Харесай

Турски министър: Турция няма да изостави проекта за плавателен канал в Истанбул

Турция няма да изостави проектите за прокопаване на 45-километров плавателен канал, преминаващ през Истанбул паралелно на Босфора, съобщи министърът на околната среда и градоустройството Мурат Курум, макар решението на държавното управление за замрази новите вложения за икономии, съобщи Ройтерс.

Въпреки че планът за канала беше един от показните строителни планове, подкрепяни от президента Реджеп Тайип Ердоган, турският водач породи подозрения в осъществяването на плана, който ще коства 16 милиарда $, като сподели, че държавното управление няма да утвърждава нови вложения, съобщи Българска телеграфна агенция.

Курум сподели, че министерството въпреки всичко придвижва осъществяването на плана с отчуждаване на земята по трасето на канала и разискване на проектите с изпълнителите.

" Канал Истанбул е най-важният план в 100-дневния проект на нашето министерство ", сподели Курум, представен от Анодалската организация.

Каналът, който ще свързва Черно и Мраморно море, цели да облекчи трафика през Босфора. Той ще преначертае картата на един от най-големите градове в Европа, като трансформира западната му страна в остров.

Активистите еколози оспорват потребността от сходен канал, като акцентират, че строителството му ще унищожи сладководните басейни, които доставят града с питейна вода, и ще промени равнището на О2 в моретата. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР