Турция изпревари Германия и стана най-големия производител на въглищна електроенергия

...
Турция изпревари Германия и стана най-големия производител на въглищна електроенергия
Коментари Харесай

Турция става най-големият производител на въглищна електроенергия в Европа

Турция изпревари Германия и стана най-големия производител на въглищна електрическа енергия в Европа през първите четири месеца на 2024 година, демонстрират данни на енергийния мозъчен концерн Ember, представени от Reuters.

Произведените 36 тераватчаса (TWh) електрическа енергия от въглища в Турция до април надвишиха 34.6 TWh, създадени от Германия за същия интервал, както и 31.3 TWh електрическа енергия от въглища в третия по величина консуматор на въглища в Европа - Полша.

Основният мотор на изкачването на Турция в районните ранглисти за въглища беше рeзкият спад в използването на въглища в Германия през интервала януари-април, който беше с 32% по-нисък от същия интервал на 2023 година и най-ниският за този интервал от време.

Общото произвеждане на въглища в Турция е с почти 3% по-малко, в сравнение с през същите месеци на 2023 година, само че е второто най-високо количество за този интервал в историята и бележи растеж от към 6% по отношение на първите четири месеца на 2019 година
За разлика от това, генерирането на въглища в Германия и Полша до април е намаляло, надлежно с 42% и 19.4% по отношение на същите месеци на 2019 година Това демонстрира резистентен блян в огромните северноевропейски стопански системи за понижаване на потреблението на въглища в производството на електрическа енергия през последните пет години.
Ако комуналните услуги в Германия и Полша създадат спомагателни съкращения на потреблението на въглища тази година, 2024 година може да означи повратна точка в напъните на Европа за енергиен преход. Фокусът може да се измести върху излъчванията от откритите индустриални стопански системи към районните нововъзникващи пазари, където въглищата остават основно енергийно гориво.
Чиста сила
Бързото скорошно разширение на потенциала за произвеждане на чиста сила в Германия, Полша и други богати стопански системи в Северна и Западна Европа способства за намаляването на статута на въглищата в тези енергийни системи.

Между 2022 година и 2023 година чистият индустриален потенциал се е нараснал с 9% в Германия, 21.4% в Полша, 21% в Холандия, 9.6% в Италия и с 8% в Испания, съгласно Ember, посредством частично на огромните държавни дотации, предопределени за подкрепяне на напъните за енергиен преход от изкопаеми горива.

За разлика от това чистите индустриални мощности в Турция се разшириха с 4.5% от 2022 година до 2023 година, където възходящият бюджетен недостиг на държавното управление ограничи разноските за дотации.

Ръстът на потенциала за чиста сила през 2023 година също беше стеснен в Чехия (1.1%), Румъния (1.4%) и Сърбия (3.6%), което акцентира разширяващата се разлика в развиването на чиста сила сред богатите и разрастващите се народи в европейския район.
Зависими от въглища
В допълнение към бавния напредък на потенциала за произвеждане на чиста сила, Турция, Чехия и Сърбия, дружно с България, са дом на някои от най-зависимите от въглища енергийни системи в Европа.

През първите четири месеца на 2024 година въглищата съставляват приблизително 34% от общото произвеждане на електрическа енергия в Турция, 35% в Чехия, към 30% в България и 59% в Сърбия.

Тези междинни стойности се съпоставят с 21% в Германия и към 13% за Европа като цяло.

Зависимостта на Турция от въглищата се ускорява от темпа на стопански напредък на страната, който е един от най-бързите в Европа.

Реалният БВП на Турция се усилва приблизително с 4.5% годишно от 2019 година до 2024 година, съгласно данни и оценки на Международния валутен фонд.

Това движение на напредък е 3.5 пъти по-бързо от междинното за Европа и към 1,6 пъти по-бързо от междинното за света и значи, че общите енергийни потребности на страната са се нараснали в сходна степен.

Турските комунални услуги се борят да се оправят с такова мощно повишаване на търсенето на сила и са били принудени да разчитат мощно на въглищните централи, с цел да генерират главен дял от общата електрическа енергия.

Неотдавнашният дефицит на локално произвеждане от водноелектрически язовири заради суша също усили потребността от сила от въглища.

За да отговори на стабилно високите равнища на потребление на въглища, Турция трябваше да усили вноса на въглища, който през 2023 година доближи общо 24.2 милиона метрични тона, съгласно компанията за следене на кораби Kpler.

Тази обща сума беше втората най-висока в страната, трансформирала Турция в деветия максимален вносител в международен мащаб и най-големия вносител в Европа.
Емисиите
В резултат на дълготрайно високо произвеждане на въглища, общите излъчвания на въглероден диоксид (CO2) от въглищните централи в Турция са били малко над 36 милиона метрични тона през интервала от януари до април, демонстрират данните на Ember.

Тази обща сума надвишава 35.8 милиона тона, изхвърлени от немските централи и 32.2 милиона тона от въглищните централи в Полша.

Заедно с непрекъснатите излъчвания от околните въглищни централи в България и Сърбия, почти 10 милиона тона въглищни излъчвания на Турция на месец значи, че Южна Европа към този момент е главен източник на въглищни излъчвания на континента.

И в случай че този висок ритъм на излъчвания се поддържа, до момента в който енергийните системи на други места в Европа не престават да понижават потреблението на въглища, Турция може бързо да се окаже основен съперник в районните старания за понижаване на въглищата, което може да попречи на напъните за енергиен преход на целия район.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР