Турция имала спешна нужда от военноморска база в Източното Средиземноморие,

...
Турция имала спешна нужда от военноморска база в Източното Средиземноморие,
Коментари Харесай

Турция имала спешна нужда от военноморска база в Кипър

Турция имала незабавна потребност от военноморска база в Източното Средиземноморие, защото доста страни, най-много Съединени американски щати и Англия, употребявали войната в Сирия като претекст за усилване на военното си наличие в региона и към този момент са изпратили в него свои кораби.

Това се акцентира в обява на турския ежедневник " Йени Шафак ", който е непосредствен до турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Допълва се, че Източното Средиземноморие се трансформира в един от най-критичните и стратегически значими райони в света във връзка с енергетиката и военната сигурност, и като се има поради стратегическата позиция на Кипър в него, Турция трябвало да предприеме съответни ограничения.

Като " опасност " за сигурността и ползите на Турция са избрани и осъществяваните от Кипър сондажи за газ и откриването на нови енергийни залежи край острова, отбелязва кореспондентът на БНР в Никозия.

Анкара се опълчва на тези енергийни проекти, като претендира, че огромна част от офшорната зона ѝ принадлежи и предизвести Кипър да не прави " едностранни дейности ".

Турция желае военната база да е нейна суверенна територия, с какъвто статут са двете военни бази на Англия на острова. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР