Турция гони своите интереси в България, въпреки демонстрирането на топли

...
Турция гони своите интереси в България, въпреки демонстрирането на топли
Коментари Харесай

Експерти по антитероризъм: Турция гони интереси в България, въпреки че демонстрира топли отношения


Турция гони своите ползи в България, макар демонстрирането на топли връзки сред двете страни. Именно в тази връзка Анкара оповести не по кое време да е, а точно към годишнината от опита за прелом, отчета против тероризма, "Ислямска страна " и възбраната на 77 български жители да влизат на турска територия. Това стана ясно от думите на специалиста по антитероризъм и народен представител от Българска социалистическа партия Славчо Велков. "Независимо от демонстрираните топли връзки сред България и Турция, тя има своя интерес и го преследва. Тези връзки не са толкоз топли, в случай, че се позволяват такива провокации към България”, съобщи той пред Нова телевизия.

Според Велков е много забавен и фактът, че нашите консулства в Турция не са осведомени с нещо сходно. А интернационалното право допуска при съществуването на такива данни незабавно да бъдат осведомени консулските служби.

"Този отчет не се появява инцидентно, тъй като това е опит за следено тиражиране на информация, която идва да покаже, че турската страна е застрашена от тероризъм, само че все пак тя се оправя безпроблемно и също така мисли за сигурността на прилежащи държави”, разяснява още специалистът. Според него това е акт, който е ориентиран първо към усмиряване и консолидиране на вътрешния електорат в Турция.

Велков счита, че няма опасност за националната ни сигурност от сходни жители. Няма и информация в службите ни за депортирани такива лица. По думите му би трябвало да се изисква информация кои са тъкмо те и каква активност правят.

Мнението на Велков, че оповестението на въпросните данни от страна на Анкара не идва инцидентно тъкмо в този момент поддържа и някогашният ни общоприет консул в Одрин Георги Димов. "Появата на така наречен "черен списък” в Турция не е случайна”, сподели той пред бТВ. "Датата на оповестението му можеше да бъде преди 1 месец или след 1 месец, само че е направено тъкмо в този момент. Империята на страха продължава да действа”, добавя той.

По думите му това съвпадане с годишнината от осуетения опит за прелом в югоизточната ни съседка желае да покаже, че Турция води битка с тероризма и "да покаже на целия свят, че е героична държава”.

"Бих предложил на Анкара в никакъв случай да не не помни, че България е територията, през която вероятно й се отваря пътят към Европа”, разяснява още Димов. Той акцентира и че "за нас е доста по-важно какво мисли Ханс, а Ахмед изобщо не ни интересува”, перифразирайки фраза на президента Реджеп Ердоган. Който предходната събота разгласи на протест, че не го интересува нито какво му споделя Ханс, нито Джордж.

"С Турция сме имали и би трябвало да имаме естествени връзки, само че ние сме член на Европейски Съюз, пазиме на първо място европейските, западни полезности. Ако Турция в действителност желае да влезе там, би трябвало да се преценява с тези ценности”, безапелационен е Димов.

Той дефинира опитите у нас да бъдат проведени празнувания на годишнината от опита за прелом като жалки и обидни. Визирайки събитията, състояли се на 15 юли в Разград с присъединяване на представители на турската страна у нас. "Ако Турция желае да празнува нещо, има си мястото – дипломатическите представителства”, безапелационен е той.

На въпрос по какъв начин наподобява Турция година по-късно, той отговори: Много тъмно. Империята на страха стартира да се трансформира и в империя на злото.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР