Турция е шокирана. Правителството въведе пълна забрана за продажбата на

...
Турция е шокирана. Правителството въведе пълна забрана за продажбата на
Коментари Харесай

Турция е възмутена: Ердоган въведе забрана за продажби на алкохол

Турция е шокирана. Правителството вкара цялостна възбрана за продажбата на алкохол по време на почналия през днешния ден (29 април) триседмичен нов локдаун. Мнозина обаче се притесняват, че това е не просто краткотрайна мярка, а подготовка за ислямското бъдеще на страната, разяснява „ Дер Щандарт “ и разяснява, че възмущението в Турция е голямо.

„ Ердоган не разрешава нашия метод на живот “, написа огромният опозиционен вестник „ Джумхуриет “, а редица специалисти са на мнение, че мярката е изцяло конрапродуктивна. Мнозина в Турция и без друго подозират, че президентът употребява ограничаващите ограничения против пандемията за свои цели, отбелязва австрийското издание.

Строг локдаун

Новият локдаун в Турция влиза в действие от 29 април, само че за първи път той в този момент съдържа и възбрана за продажбата на алкохол. До 17 май ще останат затворени всички търговски обекти, включително заведения за хранене и кафенета. Гражданите на страната имат право да напущат домовете си единствено по неотложни аргументи, към които спада и извършването на покупки на хранителни артикули. Пътуванията сред обитаемоте места са разрешени единствено с авансово позволение.

Щом стана ясно, че се задава възбрана за продажбата на алкохол, магазините бяха напряко щурмувани от хора, които се пробват да се запасят с алкохолни напитки. Богатата софра с ракия, салати и голям брой предястия е присъща за фамилиите, празнуващи Рамазана. В някои магазина на Истанбул щурмът на клиентите бил толкоз огромен, че не се налагало бутилките с алкохол да бъдат подреждани по рафтовете – те се разпродавали мълниеносно, оповестява „ Райнише пост “. Според критиците на решението, то е част от дългогодишната и тенденциозна политика на консервативното държавно управление на Ердоган. Пандемията служи на държавното управление като заслон за възбраната на алкохола, сподели някогашният културен министър Фикри Саглар. Други напомнят, че ръководещите в Турция първо подвигнаха акциза на алкохолните питиета, след това не разрешиха продажбата на алкохол след 22 часа, а най-после и продажбата на алкохол по време на уикенда. От бранша чакат банкрута на огромна част от 160-те хиляди магазини, откакто бъдат затворени за три седмици.

Рекордни продажби

Възмущението против възбраната за продажба на алкохол е голямо най-много в огромните градове и по бреговете на Средиземно и Егейско море – където са и центровете на опозицията против Ердоган. В дребните обитаеми места из Анадола, където и без друго не се употребява алкохол, възбраната не развълнува никого. Ако с това решение Ердоган е желал да ядоса своите съперници, сигурно е съумял. Но в случай че счита, че ще откаже турците от чашката – очевидно е сбъркал, разяснява „ Райнише Пост “. Производителите на алкохолни питиета оповестиха, че са продавали толкоз бутилки, колкото другояче единствено по време на новогодишните празници.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР