Турският президент Реджеп Тайип Ероган е поискал изгонването на чужди ...

Турският президент Реджеп Тайип Ероган е поискал изгонването на чужди

Сривът на турската лира хвърлил Ердоган в отчаян ход

Турският държавен глава Реджеп Тайип Ероган е изискал изгонването на чужди посланици, в експеримент за похищение на вниманието от икономическите казуси на страната, оповестява организация Ройтерс, като цитира критици на президента.

В събота Ердоган съобщи, че е дал разпореждане посланиците на 10 западни страни да бъдат оповестени за личност нон грата поради настояването им филантропът Осман Кавала да бъде освободен от пандиза. Министерството на външните работи на Турция още не е изпълнило инструкциите на държавния глава, което ще докара до най-огромния раздор със Запада откогато Ердоган пое властта преди 19 години.

Дипломатическата рецесия съответствува с терзанията на инвеститорите за рекордния срив на турската лира, откакто централната банка, под натиска на Ердоган, ненадейно снижи равнищата на лихвите с 200 пункта през предходната седмица, с цел да подтиква стопанската система.

"Причините за тези дейности не са отбрана на националните ползи, а основаването на фалшиви аргументи за сриването на стопанска система ", означи водачът на главната опозиционна Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу в Туитър.

"Гледали сме този филм и преди. Трябва един път вечно да се върнем към действителния дневен ред и фундаменталния казус на тази страна-икономическата рецесия ", съобщи заместител-ръководителят на опозиционната "Добра партия " Явуз Агиралиоглу.

Ердоган дефинира посланиците като нагли и съобщи, че те нямат право да желаят освобождението на Кавала, подчертавайки, че правосъдната система в страната е самостоятелна.

Според някогашния посланик Синан Юлген, който в този момент е шеф на основания в Истанбул изчерпателен център ЕДАМ, изявлението на Ердоган идва в несъответствуващ миг, до момента в който Турция търси способи да пренастрои външната си политика и да я отдалечи от моментите на напрежение от финалните години.

"Все още се надявам, че Анкара няма да премине през това ", написа той в Туитър като разказа сходна мярка от страна на Турция като невиждана сред съдружници от НАТО.

Според него дипломатите работят за реализиране на "по-допустима формула, само че времето изтича ".

Дипломатически източник декларира, че решаване за посланиците може да бъде взето на среща на държавното управление в понеделник. Според него деескалация на напрежението е допустима, като се имат поради опасенията от дипломатическа рецесия.

В понеделник посолствата на 10 западни страни разпространиха в обществените мрежи изказване, в което приканиха за освобождението на Осман Кавала, като обявиха, че продължаващият развой против него и арестът му хвърлят сянка върху демокрацията и върховенството на закона в Турция. Посланиците на тези страни-Съединени американски щати, Германия, Дания, Финландия, Франция, Нидерландия, Швеция, Канада, Норвегия и Нова Зеландия, бяха извикани в турското външно министерство да дадат пояснения във вторник. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу дефинира като "недопустим " техния апел в поддръжка на Кавала.

Осман Кавала беше задържан в началото по отношение на митингите за парка Гези през 2013 година По-късно обвиняванията против него бяха разширени и в този момент включват шпионаж и експеримент за събаряне на държавното управление по време на опита за прелом през 2016 година От четири години Кавала е в пандиза без присъда, макар че освобождението му беше разпоредено с решаване на Европейския съд за правата на индивида през декември 2019 година

Ройтерс напомня, че Ердоган не постоянно извършва своите закани.

През 2018 година той съобщи, че Турция ще бойкотира артикули от Съединени американски щати поради спор с Вашингтон. Продажбите на артикули макар че не бяха наранени. През предходната година Ердоган прикани турците да бойкотират френски артикули поради "антиислямския " дневен ред на държавния глава Еманюел Макрон. Това също не се случи, напомня Ройтерс.

Източник: standartnews.com