Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че за него гръцкият

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че за него гръцкият
Коментари Харесай

Ердоган обяви, че за него гръцкият премиер „вече не съществува”

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че за него гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис „ не съществува” и ще откаже да се срещне с него на планувана среща на върха, написа Би Би Си.

Ердоган упрекна Мицотакис, че се пробва да блокира продажбата на американски изтребители F-16 на Турция, до момента в който е бил на посещаване в Съединени американски щати.

„ Вече няма никой, наименуван Мицотакис за мен “, сподели Ердоган пред кореспонденти след съвещание на кабинета.

Гърция съобщи, че няма да влезе в борба с сходни изказвания. Спорът идва на фона на заканите на Турция да блокира препоръчаното разширение на НАТО.

Анкара упрекна Финландия и Швеция в укриване на членове на кюрдските милиции, които съгласно нея съставляват риск за Турция.

Напрежението сред средиземноморските съседи нараства, откакто Мицотакис прикани на взаимна сесия на Конгреса на Съединени американски щати да не отпада възбраната за участие на Турция в стратегия за закупуване на идващото потомство изтребители F-35. Съобщава се, че администрацията на Байдън обмисля отдръпване на възбраната, наложена, откакто Анкара закупи система за противовъздушна защита С-400 от Русия през 2019 година

Ердоган сподели още, че това е еднакво на лобиране и нарушава съглашението „ да не се намесват трети страни “ в разногласията сред Анкара и Атина.

Турският президент също по този начин разгласи, че плануваната среща на върха с господин Мицотакис по-късно тази година е била анулирана, като даде обещание „ в никакъв случай да не се съгласява да има такава с гръцкия лидер”.

Докато Гърция и Турция са номинално съдружници в НАТО, двамата държавници имат напрегнати връзки, които постоянно заплашват да избухнат в открит спор. Те спорят за статута на Кипъ., който раздели острова на две, а през 2020 година Анкара разположи военни кораби, с цел да изследва ресурси от газ във води, приети интернационално за гръцки.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР