Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че поддръжниците му трябва

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че поддръжниците му трябва
Коментари Харесай

Ердоган се закани да даде урок на САЩ

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че поддръжниците му би трябвало да дадат урок на Съединените щати на идните президентски и парламентарни избори на 14 май, оповестява " Мидъл ийст ай ".

Въпреки че турският водач, нетипично в собствен жанр, избягваше да подлага на критика Запада и САЩ по време на актуалната предизборна акция, той въпреки всичко направи изключение по време на протест в истанбулския квартал " Багджилар ", където публично откри редица публични здания и вложения.

Турският президент уточни визитата на американския дипломат Джеф Флейк при съвместния кандидат за президент на опозицията Кемал Кълъчдароглу миналата седмица като причина за гнева си към Съединени американски щати.

" Трябва да дадем урок на Америка на тези избори. Джо Байдън приказва оттова, а какво прави тук посланикът на Байдън? Той отива да посети господин Кемал. Това е срамотия, замислете се малко - Вие сте посланикът. Вашият събеседник тук е президентът ", възмути се Ердоган и риторично запита Флейк: " Как ще поискате среща от президента оттук насетне? ".

" Вратите ни към този момент са затворени за американския дипломат. Не може да се срещнете повече с мен. Защо? Ще знаете границата си. Ще знаете отговорностите си като дипломат. Ще научите по какъв начин работи един дипломат ", акцентира още той.

Отношенията сред Съединени американски щати и Турция - съдружници и стратегически сътрудници на хартия, не са гладки от 2014 година насам, когато Вашингтон реши да се съюзи против групировката " Ислямска страна " с кюрдските въоръжени групи в Сирия, които Анкара счита за терористи.

Оттогава още две американски администрации поеха властта във Вашингтон, само че все пак не престават напрежението и пререканията към редица въпроси - от покупката на Турция на руските системи за противовъздушна защита С-400 до решението на Анкара да задържи кандидатурата на Швеция за НАТО.

Миналия месец турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу упрекна Флейк, че се пробва да смъкна държавното управление посредством основаване на " раздори " и го предупреди  " да си смъкна мръсните ръце от Турция ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР