Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е наредил на

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е наредил на
Коментари Харесай

Ердоган гони 10 посланици, включително на САЩ, Германия и Франция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че е наредил на министерството на външните работи да разгласи за личност нон грата 10 посланици, измежду които тези на Съединени американски щати, Германия и Франция, поради апела им за освобождение на турския филантроп Осман Кавала, съобщи организация Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

" Дадох нужната директива на нашия външен министър. Поисках да разгласи тези 10 посланика за личност нон грата допустимо най-скоро ", съобщи Ердоган на протест в западния град Ескишехир, осведоми ДПА.

Агенцията показва, че все още остава неразбираемо дали казаното от Ердоган ще докара до прогонване на дипломатите.  

В понеделник посолствата на 10 страни разпространиха в обществените мрежи изказване, в което приканиха за освобождението на Кавала, като обявиха, че продължаващият развой против него и карцерът му хвърлят сянка върху демокрацията и върховенството на закона в Турция. Посланиците на тези страни - Съединени американски щати, Германия, Дания, Финландия, Франция, Нидерландия, Швеция, Канада, Норвегия и Нова Зеландия, бяха извикани в турското външно министерство да дадат пояснения във вторник.

На апела Ердоган отговори в четвъртък с думите: " Той (Кавала) не може да бъде освободен, тъй като " убийците и терористите " не са на независимост в тези западни страни ".

Осман Кавала беше задържан в началото по отношение на митингите за парка Гези през 2013 година, като по-късно обвиняванията против него бяха разширени и в този момент включват шпионаж и опит за събаряне на държавното управление по време на опита за прелом през 2016 година

Кавала отхвърля тези обвинявания. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР