Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пристигна в Сърбия в понеделник

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пристигна в Сърбия в понеделник
Коментари Харесай

Ердоган е в Сърбия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган дойде в Сърбия в понеделник за двудневно държавно посещаване, което публично стартира през днешния ден, оповестява Танюг.

Ердоган ще бъде признат от сръбския си сътрудник Александър Вучич и ще приказва с президента на Народното събрание Мая Гойкович, а по-късно ще участва на бизнес конгрес с Вучич.

В сряда турският водач ще посети град Нови Пазар в Югозападна Сърбия.

В публикация, написана за белградския всекидневник " Политика " преди визитата, Ердоган споделя, че Турция и Сърбия са " две основни страни на Балканите " и че тяхното съдействие е от основно значение за поддържането на непоклатимост, мир и разцвет в района, и в цяла Европа.

" Бета " оповестява, че визитата на Ердоган, който е дошъл с делегация от 185 предприемачи, ще се концентрира върху икономическото съдействие, като Сърбия " се интересува от привличането на повече турски вложители ".

Ще бъде разискван и газопроводът " Турски поток ", като двете страни би трябвало да подпишат ново съглашение за свободна търговия и няколко други капиталови съглашения.

В отчета се отбелязва, че двустранната търговия доближава 900 млн. $ през 2016 година и се чака да надвиши един милиард тази година. От януари до август тази година Сърбия продава артикули на Турция на стойност 442 млн. евро, а вносът е бил 284 млн. $.

Белградският ежедневник " Блиц " оповестява, че визитата ще премине под невиждани ограничения за сигурност, които ще " засрамят " ограниченията, които са подхванати за визитите на висши съветски и американски представители.

Около 3 000 служители на реда ще бъдат ситуирани по улиците на Белград, а маршрутът на Ердоган по време на престоя му в столицата не е разгласен. Остава незнайно, кои улици ще бъдат затворени отчасти или изцяло.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР