Турският президент Реджеп Тайип Ердоган поздрави новоизбрания кмет на Истанбул

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган поздрави новоизбрания кмет на Истанбул
Коментари Харесай

Ердоган призна загубата на Истанбул

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган поздрави новоизбрания кмет на Истанбул Екрем Имамоглу, признавайки провалянето на подкрепяния от неговата партия претендент - някогашният турски министър председател Бинали Йълдъръм.
" Поздравявам Екрем Имамоглу, който завоюва изборите ", написа Ердоган в Twitter, съобщи БГНЕС. Така Ердоган призна тежкото си проваляне в Истанбул. Същото стори и претендентът му Бинали Йълдъръм.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yenileme seçimi sonuçlarının İstanbul`umuz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Milli irade bugün bir kez daha tecelli etmiştir. Gayrı resmi sonuçlara göre seçimi kazanan Ekrem İmamoğlu`nu tebrik ediyorum.
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) June 23, 2019
Припомняме, че изборите за кмет на Истанбул се организираха наново, откакто в края на март тази година Екрем Имамоглу завоюва кметския пост с дребна разлика от 13 000 гласа пред подкрепения от Ердоган претендент Бинали Йълдъръм. Последва обаче оборване и обвинявания в машинация, които доведоха до нов избор. Решението за нови избори се изясни с редица нарушавания, по-конкретно, че някои членове на изборните комисии на изборните секции не са били назначени всред държавни чиновници, а част от протоколите са били неподписани.
Сега, с към 99% от гласовете, които бяха преброени довечера, Имамоглу завоюва с повече от 775 000 гласа - 54%, а Йълдъръм получи 45%, заяви държавната осведомителна организация Анадолу.
" Това не беше нито една група или партия, а цялостен Истанбул и Турция, които завоюваха тези избори. Тези избори не бяха извоювани от партията, а от цялостен Истанбул. Аз ще работя в интерес на всички, без да се преотстъпвам от никого. Това е мой житейски дълг. Г-н президент, подготвен съм да работя в естетика с вас. От тук изричам молбата си да се срещна с вас в най-кратки периоди ", сподели Имамоглу в речта си във връзка успеха.
В Истанбул имаше непринудено проведени тържества за успеха на Имамоглу, а коментаторите означиха, че това е повече от победа на локални избори. Самият Ердоган един път сподели: " Който и да завоюва Истанбул, печели Турция ".
" Това е голямо проваляне за Йълдъръм, само че също и за Ердоган. Рискувайки повтаряне на изборите, Ердоган сбърка ", сподели Берк Есен, помощник по интернационалните връзки в университета Билкент в Анкара.
Кой е Имамоглу?


Роден през 1970 година в черноморския град Трабзон в Североизточна Турция, Имамоглу е бил малко прочут регионален кмет по това време. Имамоглу учи ръководство на бизнеса, преди да навлезе в доходния бизнес на фамилията си в западен Истанбул.
По време на първата си акция през март, Имамоглу избра акция от вида " работа на терен ", надявайки се, че този метод ще му обезпечи преимущество против неговия прочут противник от ръководещата партия Бинали Йълдъръм.
Но откакто успеха му от края на март беше анулира, той изненадващо намерено сподели на поддръжниците: " Може би сте смутени, само че в никакъв случай не губите вярата си ". Той упрекна ръководещата ПСР за " екстравагантните " разноски, които е разкрил, че се вършат по време на късия си 18-дневен мандат като кмет на община Истанбул.
Ключът към неговия триумф е позитивният жанр на акцията му - за разлика от постоянно порочните персонални офанзиви в турската политика - и лесния му контакт с хората на улицата, където той постоянно се среща с гласоподавателите в базари и кафенета.
" Имамоглу е доста натурален човек, който елементарно комуникира с хората, " споделя Зилан Каракурт, който снима видеоклиповете на Имамоглу за обществените медии онлайн. " Това е нещо, което не всеки претендент може да направи. "
Неговият маркетинг е остроумен, изключително изборът му на девиз за новата акция - " Всичко ще бъде наред ". Това е имитация на 13-годишно момче на име Беркай, което тича след предизборния рейс на Имамоглу.
Прогноза


Победата Имамоглу в изборите за кмет на Истанбул може да докара до ерес в ръководещата Партия на справедливостта и развиването /ПСР/, както и до предварителни президентски и парламентарни избори, съобщи турският политически анализатор Айдин Сезер.
" Днешните избори, в които опозиционният претендент завоюва с над 800 хиляди гласа, бяха най-голямото проваляне за ръководещата партия в Турция. Как ще го преодолее, като се има поради тежестта на икономическите проблеми, обтегнатите връзки със Съединени американски щати, ситуацията в Сирия? “, сподели пред РИА Новости политологът Сезер.
" Дневният ред на Турция може да включи предварителни президентски и парламентарни избори, в случай че не и тази година, то последваща. Разцеплението в ръководещата партия ще се форсира и от това може да се оформи нова съпротива ", счита политическият анализатор. Той допусна, че някогашният вицепремиер Али Бабаджан може да оглави новата партия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР