Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отвърна на нарастващия натиск от

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отвърна на нарастващия натиск от
Коментари Харесай

Реджеп Ердоган: Американците не могат да ни командват

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отвърна на възходящия напън от страна на Съединени американски щати за спиране на историческите връзки на Анкара с " Хамас " след невижданите набези на бойците против Израел, съобщи France 24.


Главният чиновник на Министерството на финансите на Съединени американски щати, отговарящ за финансирането на тероризма, изрази " дълбоката " паника на Вашингтон по отношение на предишните връзки на Анкара с " Хамас " по време на визитата си в Турция тази седмица.

Заместник-министърът Брайън Нелсън съобщи, че Вашингтон не е разкрил парични средства, които да са минали през Турция за " Хамас " от експлоадирането на войната в Газа преди осем седмици. Но той съобщи, че Анкара е помогнала на " Хамас " да получи достъп до финансиране в предишното и в този момент би трябвало да употребява локалните закони, с цел да ограничи евентуални бъдещи прехвърляния.

Ердоган съобщи в събота, че Вашингтон е наясно, че Турция не преглежда " Хамас " като терористична организация.

" На първо място, " Хамас " е действителност в Палестина, тя е политическа партия там и се яви на изборите като политическа партия и завоюва ", декларира президентът в коментар, оповестен от кабинета му. " Ние формираме външната си политика в Анкара и я създаваме единствено в сходство с ползите на Турция и упованията на нашия народ ", декларира Ердоган.

" Сигурен съм, че нашите събеседници правят оценка поредните и уравновесени външнополитически стъпки на Турция при такива филантропични рецесии и спорове. "

В петък Израел възобнови наказателните въздушни удари, откакто страните не съумяха да удължат седемдневното помирение, при което бяха освободени 80 израелски заложници в подмяна на 240 палестински пандизчии.

" Месарят на Газа

Ердоган е един от най-яростните критици в мюсюлманския свят на военната тактичност на Израел в Газа. Той отзова пратеника на Анкара в Тел Авив и изиска израелските командири и политически водачи да бъдат съдени за " военни закононарушения " в Международния углавен съд в Хага.

Политическите водачи на " Хамас " използваха Истанбул като една от задграничните си бази по време на двудесетилетното ръководство на Ердоган. Турските медии оповестиха, че те са се преместили в Катар, откакто Анкара изрази неодобрение от фотоси в обществените медии, за които се твърди, че демонстрират чиновници на " Хамас ", които честват нападенията от 7 октомври. Оттогава обаче те са посетили Истанбул най-малко един път, както се оповестява, за неразкрити диалози.

За финален път Ердоган се срещна публично с водача на " Хамас " Исмаил Хания в Истанбул през юли. През септември той беседва с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху в границите на срещата на Организация на обединените нации в Ню Йорк.

Срещата имаше за цел да приготви почвата за едно извънредно значимо посещаване на израелския министър председател в Турция.

Войната в линията Газа раздра тези зараждащи се връзки

Сега Ердоган назовава Нетаняху " касапинът на Газа " и приказва за вероятностите израелският водач да бъде съден в Хага.
" Нашите упования са, че тези причинители на геноцид, тези касапи на Газа, които бяха хванати с кървави ръце, изключително Нетаняху, ще получат заслужено наказване ", акцентира Ердоган.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР