364 автомобила са били скъсани само за два дни, след

...
364 автомобила са били скъсани само за два дни, след
Коментари Харесай

Само за два дни: Спряха 364 коли за пушек на прегледа

364 автомобила са били скъсани единствено за два дни, откакто страната затвори зеещата от години малка врата за измами при годишните механически прегледи. За същия интервал единствено седмица по-рано спрените коли са били едвам 47, което значи осем пъти скок.

От понеделник, 22 юли, всички пунктове за периодически механически прегледи на МПС би трябвало да са свързали измервателните си уреди непосредствено посредством предпазена връзка с компютъра на Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “ (широко позната като ДАИ). По данни на организацията изискването е изпълнено от над 950 пункта, а към 100 пункта не са го сторили, което значи, че те към този момент не могат да правят прегледи.

Причината за условието, за което се приказва от близо 10 години, е прекъсване на опциите за това коли с проблеми да минават обзор и да заплашват сигурността на придвижването и чистотата на въздуха. Ключовите проби на прегледа са тези за спирачките на автомобила, както и за нездравословните излъчвания от ауспуха, написа " Телеграф ".

До предходната седмица данните от стенда за премерване на спирачното изпитание, газоанализатора (за бензиновите автомобили) и димомера (за дизеловите автомобили) първо стигаха на компютъра в пункта. Оттам насетне ръководителят и членът на техническата комисия трябваше да ги изпратят до компютъра на ДАИ.

Така тези механически лица имаха опцията да „ напудрят “ данните и да подадат такива, против които ДАИ да разреши позитивен свършек на прегледа и издаване на екостикер. Публична загадка бе, че МПС всеобщо минаваха с високи нездравословни излъчвания единствено с мигане. За по-сериозни несъответствия пък се стигаше до „ почерпка “ от 50-100 лева

Срещу това водачите получаваха опция още 12 месеца да карат рисков за придвижването по пътищата или чистотата на въздуха автомобил. От понеделник човешкият фактор в системата е отстранен, а информацията от измервателните уреди постъпва в компютъра на ДАИ непосредствено без никой в пункта да може да въздейства на показанията.

„ Съответно незабавно забелязахме голям скок в броя на колите, които не могат да преминат обзор “, споделиха източници от ДАИ, осведомени с постъпващата от пунктовете информация, която включва и броя на скъсаните на прегледа. Според данните на ДАИ, с които „ Телеграф “ разполага, в понеделник и вторник тази и предходната седмица на обзор са отишли сред 21 000 и 25 000 автомобила. Скъсаните предходната седмица са били 0,18% (47 МПС), а през тези скачат до 1,7% (364 МПС).

От транспортното министерство прецизираха, че повода за скока на негативните мнения е само и единствено в свързването на уредите непосредствено със системата на ДАИ. „ Не са променяни граничните стойности за излъчванията на замърсителите в отработените газове. Те са избрани в Директива на Европейски Съюз и са транспонирани в българското законодателство, съответно в Наредба Н-32 още през 2012 година “, допълниха от ведомството.

Собственици на пунктове: 80% не могат да минат

80% от колите в България не могат да минат обзор поради повишени условия за излъчванията на нездравословни газове. Това се твърди в писмо на Национално съдружие „ Периодични механически прегледи “ до транспортния министър Георги Гвоздейков. Според членовете на сдружението условията са неизпълними и са писани от „ някой, който няма визия по какъв начин работи мотор с вътрешно горене “.

От сдружението смятат и че при определянето на стойностите не са взети поради ниското качество на горивата и смазочните масла у нас, които дават отражение на излъчванията от ауспуха.

От сдружението недоволстват и от елиминирането на човешкия фактор в пунктовете и заплашват да стартират да уволняват чиновници, „ откакто към този момент не човек, а компютър ще взема решение “. За среща с министъра и други виновни фактори упорстват още от сдружението.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР