Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви наказания за медии, които

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви наказания за медии, които
Коментари Харесай

Ердоган заплаши турските медии с наказание за публикуване на „вредно“ съдържание 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разгласи санкции за медии, които популяризират наличие, което „ поврежда полезностите “ на страната.

Ердоган означи, че Турция се нуждае от ограничения за отбрана на „ националната просвета “ и битка с „ нездравословното наличие “, популяризирано документално, устно или образно в медиите. Президентът не даде съответни образци за сходни изявления.

Той акцентира, че ще бъдат подхванати правосъдни дейности против разпространителите на такова наличие, защото не би трябвало да се позволяват очевидни или прикрити дейности, ориентирани към „ заличаване на национални и морални полезности “.

Реджеп Тайип Ердоган постоянно подлага на критика изявления, които съгласно него разгласяват наличие, което не дава отговор на полезностите на неговата Партия на справедливостта и развиването (ПСР). В същото време Анкара подхваща все по-активни стъпки през последните години за усилване на надзора върху медиите, а към 90% от огромните турски издания или принадлежат на страната, или са близки до държавното управление.


Той акцентира, че ще бъдат подхванати правосъдни дейности против разпространителите на такова наличие, защото не би трябвало да се позволяват очевидни или прикрити дейности, ориентирани към „ заличаване на национални и морални полезности “.

Тази обява провокира необятна рецензия към публицисти от страна на лоялни към държавното управление чиновници. Така Кабас осъди Фахретин Алтун, началник на отдела за връзки с обществеността на президентската администрация.

„ Честта на президента е чест на страната ни. Осъждам вулгарните обиди против нашия президент и неговия офис “, написа той в Twitter.

Коментира абсурда и Абдулхамит Гюл, министър на правораздаването на Турция. Той даде обещание, че Кабас ще „ получи заслуженото “ за изявленията си за Ердоган.


В момента 53-годишен публицист е задържан и чака правосъден развой.

Такива случаи към този момент са постоянно срещани в турската правосъдна процедура. През последните седем години десетки хиляди жители са били преследвани или наказани по обвинявания в засегнатост на турския президент. Според статистиката на Министерството на правораздаването единствено през 2020 година по отношение на това обвиняване в страната са формирани 31 297 следствия, формирани са 7790 каузи, а 3325 от тях са наказани.


Общо след избирането на Ердоган за държавен глава турските управляващи са почнали 160 169 следствия за засегнатост на националния водач.

Тази процедура е била неведнъж подложена на критика от интернационалните институции. През октомври 2021 година Европейският съд по правата на индивида прикани Турция да промени закона, като означи, че задържането на упрекнатите в засегнатост на президента нарушава свободата на изложение на турските жители.

Политиката на Анкара в пресата беше опълчена от Организация на обединените нации и Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ). Те разкритикуваха репресиите против медиите, които се ускориха в Турция след опита за прелом през 2016 година


От тогава, съгласно организациите, държавното управление разпореди затварянето на три осведомителни организации, 16 телевизионни канала, 23 радиостанции, 45 вестника и 15 списания. Арестувани са десетки публицисти.

Организация на обединените нации и ОССЕ нарекоха протичащото се нарушаване на интернационалните правила и подчертаха, че тези преследвания не са оправдани от настоящето положение на нещата в страната. Специалният докладчик на Организация на обединените нации за правото на независимост на мнение и изложение Дейвид Кей означи, че „ необятно публикуваният и фрапантен темперамент на ограниченията, при които липсват даже главните детайли на надлежния развой, са шокиращи и невиждани в Турция напоследък “. bgvoice


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР