Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският му колега Владимир

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският му колега Владимир
Коментари Харесай

Путин и Ердоган стартираха строежа на първата АЕЦ в Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и съветският му сътрудник Владимир Путин поставиха основите на първата нуклеарна централа на Турция.

„ В името на Бог”, съобщи Ердоган стоешком до Путин в президентския замък в Анкара.

Чрез видео връзка той подреди полагането на основите на АЕЦ „ Аккую”, която ще коства 20 милиарда $.

Държавната телевизия сподели служащи, които към този момент са почнали работа на мястото. През това време фойерверки излетяха, с цел да отбележат събитието.

Веднъж, откакто е приключена електроцентралата обезпечи 10% от електрическите потребности на Турция, която така и така има малко енергийни запаси.

Първата огромна част от плана би трябвало да приключи през 2023 година, когато се означават 100 години от основаването на модерна Турция и да бъде приключен напълно през 2026 година

Турските нуклеарни проекти в Средиземноморието будят страхове

Защо Турция се хвърли в обятията на Путин

„ Влиянието на плана не може да се преувеличи”, сподели Путин по време на церемонията.

„ Това бележи един нов интервал в развиването на турската икономика” , добави той.

Според думите на Путин, при строителството на първата турска АЕЦ ще се употребяват най-хубавите модерни технологии, аналогични на тези, които се употребяват в Русия.

„ Русия е един от приетите водачи в региона на международния атом “, подсети съветският президент, като акцентира, че строителството на АЕЦ „ Аккую “ значи основаване на основа за атомната индустрия на Турция.

Ердоган съобщи: „ Изминахме дълъг път. Днес АЕЦ „ Аккую “ стана знак на нашето съдействие и индикатор за неговото равнище.

"Тази централа ще подкрепи нашата енергийна сигурност и ще игра значима роля за битката с климатичните промени.”

Сред другите руско-турски планове, които демонстрират високото равнище на съдействие и здравите връзки сред Турция и Русия, Ердоган назова газопровода „ Турски поток “ и доставянето на съветски зенитно-ракетни комплекси С-400.

Руските ракети ще излязат златни на Турция

ТЕПКО се отхвърли да строи АЕЦ в Северна Турция

Турция ще строи АЕЦ на 5 км от Резово

Турският енергиен министър, шурей на Ердоган похвали плана, като съобщи „ ние се намираме в решителен момента, който сбъдва една 63 годишна фантазия.”

Турция и Русия затвърдиха своите връзки през последните месеци в основни направление, в това число енергетика, рецесията в Сирия, и други основни политически тематики.

„ Ние си сътрудничим с Русия, с цел да прекратим допустимо най-скоро ужасът в Сирия” , съобщи Ердоган.

Поддръжниците на режима в Сирия – Русия и Иран се съюзиха с подкрепяните от турската страна бунтовници, с цел да реализиран мир, само че и да си обезпечат въздействие, откакто спора завърши.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР