Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е най-популярният политик в Турция,

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е най-популярният политик в Турция,
Коментари Харесай

Без изненади: Ердоган е най-популярният политик в Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е най-популярният политик в Турция, съгласно резултатите от анкета на организация Оптимар, оповестява уеб сайтът Хаберлер.

На второ място в желанията в страната е изпратеният в пандиза прокюрдски водач Селяхаттин Демирташ, предава Българска телеграфна агенция.

31,1 на 100 от участниците в допитването са показали президента като най-харесвания от тях политик в страната.

С много по-нисък рейтинг - от 8 на 100, само че на второ място, се подрежда някогашният съпредседател на Демократичната партия на народите /ДПН/ Демирташ.

Резултатите от анкетата на Оптимар, извършена през януари, е поместена във в. "Хюриет " от близкия до държавното управление анализатор Абдюлкадир Селви. В обявата се отбелязва, че при предходни анкети второто място беше заето от Екрем Имамоглу, кмета на Истанбул, който в този момент е четвърти със 7,1 на 100. Преди него се подрежда лидерката на "Добра партия " Мерал Акшенер, която е пожеланият политик от 7,4 % от запитаните.

Като максимален проблем на страната участниците са показали стопанската система /38,1 на сто/. За 24,8 на 100 това е коронавирусът, а за 11,9 на 100 - безработицата. Според най-голямата част от интервюираните - 28,1 %, ръководещата Партия на справедливостта и развиването /ПСР/ е политическата групировка, способна да позволи основния проблем на страната. Според 16,5 на 100 това е най-голямата опозиционна мощ - Народнорепубликанската партия.

Запитани за кой претендент ще гласоподават при балотаж на президентските избори, 43,5 на 100 показват Ердоган при втори тур с Абдуллах Гюл, който пък събира 20,3 на 100 от гласовете. При балотаж сред Ердоган и Али Бабаджан за първия се афишират 45,1, а за втория - 20,9 на 100. При двойката Ердоган - Имамоглу 43,9 % са за сегашния президент, а 35,2 на 100 за кмета на Истанбул. В параленост с водача на НРП Ердоган събира 45,8 по отношение на 27,2 на 100 за Кълъчдароглу.

Ако на балотажа останат Ердоган и Мерал Акшенер, той ще получи 43,8, а тя - 30 %. Ако Ердоган се яви на балотаж дружно с Мухаррем Индже, то президентът ще получи 45, а неговият противник на президентските избори от опозицията - 28,6 на 100. В случай че един против различен се изправят Ердоган и Демирташ, първият получава 51,8 на 100, а вторият 17 на 100, демонстрира още допитването.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР