Турският президент Реджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и

...
Турският президент Реджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и
Коментари Харесай

Ердоган: ЕС ще блокира присъединяването на Украйна и Молдова, както направи с Турция

Турският президент Реджеп Ердоган  Реджеп Ердоган Реджеп Тайип Ердоган - турски политик и министър председател. Роден на 26  февруари 1954 година в Истанбул. Завършва съобщи, че Европейският съюз ще блокира присъединението на Украйна и Молдова към Европейски Съюз, като добави, че Анкара от дълго време е заслужила правото да се причисли към блока, само че е оставена да чака по " политически аргументи ", съобщи Ройтерс.

Лидерите на Европейски Съюз се съгласиха предходната седмица да стартират договаряния с Украйна, макар че тя продължава да се бори против съветската инвазия, както и със прилежаща Молдова. Европейски Съюз обаче не може да реализира съглашение за пакет финансова помощ на стойност 50 милиарда евро за Киев поради опълчване от страна на Унгария, припомня организацията.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства решението за начало на договаряния с Европейски Съюз като " победа " за Украйна и европейския континент.

Говорейки пред публицисти на връщане от посещаване в Унгария, Ердоган съобщи, че Турция, която е кандидатка за участие в Европейски Съюз от 2005 година, е заслужила правото да се причисли към блока, само че процесът съгласно него е блокиран поради политически спънки.

" Даването на статут на претендент не значи, че те ще станат членки на Европейски Съюз. Ще стартира един развой с тях и те също ще бъдат блокирани. Нито една от тези страни не е Турция ", уточни Ердоган, представен от пресслужбата му.

" Неправилно е Турция, която е по-готова да се причисли към Европейски Съюз от някои страни членки, да бъде държана на вратата в продължение на години поради политически спънки ", добави турският президент. 

Кандидатурата на Турция за присъединение към Европейски Съюз е замразена от години поради безпокойства на Европейски Съюз във връзка със спазването на правата на индивида в Турция и различия във връзка с районната политика, по-специално в Източното Средиземноморие и етнически разделения остров Кипър. Европейски Съюз зависи от помощта на членката на НАТО Турция, изключително по въпроса за миграцията, отбелязва Ройтерс.

Ердоган съобщи, че " стратегическият и стопански " капацитет на Турция от дълго време й е дал правото да се причисли към Европейски Съюз - което Анкара споделя, че е нейна стратегическа цел - и добави, че прогрес в този развой може да бъде реализиран по време на председателството на Унгария, с която Турция има близки връзки.

" Европейски Съюз би трябвало да се откаже от тази неточност в този момент ", означи той, съгласно неговата пресслужба, предава Българска телеграфна агенция.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР