Турският президент Реджеп Ердоган нарече геноцид действията на израелските сили

...
Турският президент Реджеп Ердоган нарече геноцид действията на израелските сили
Коментари Харесай

Ердоган обвини Израел в геноцид заради събитията в ивицата Газа

Турският президент Реджеп Ердоган назова " геноцид " дейностите на израелските сили за сигурност против палестинските митинги в линията Газа.

" Проклинаме всички, които правят този геноцид, както Израел, по този начин и неговият покровител Съединени американски щати. Израел прави държавен тероризъм. Израел е терористична страна. И това, което прави, е геноцид " , съобщи Ердоган.

Понеделник беше най-кръвопролитния ден от спора в линията Газа от 2014 година до момента. Поводът за митингите беше преместването на американското посолство от Тел Авив в Ерусалим. При конфликтите бяха убити 58 палестинци, а над 2700 - ранени.

Анкара разгласи тридневен печал в страната поради гибелта на палестинците.

Във вторник турският парламент се сбира на изключително съвещание във връзка кръвопролитните конфликти. Очаква се да бъдат разисквани начинания, които турската страна ще предприеме в символ на взаимност с палестинците и митинг против дейностите на Израел.

Ердоган разгласи, че ще организира срещи със международни водачи по отношение на трагичните събития в линията Газа, в това число и с генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш.Снощи той е разговарял по телефона с палестинския президент Махмуд Абас. Двамата са разискали преместването на посолството на Съединени американски щати в Израел от Тел Авив в Ерусалим и убийството на десетки палестинци от израелската войска в линията Газа.

В сряда стартира Рамазанът и през този заветен за мюсюлманите месец Турция ще инициира акция за събиране на помощи за палестинците.

В петък по самодейност на Анкара се привиква изключително съвещание на Организацията за ислямско съдействие.

За петък са планувани и митинги против Израел и в поддръжка на палестинците в Истанбул и Диарбекир. Ердоган прикани турските жители всеобщо да вземат участие в протестните изяви.

" Призовавам всички здравомислещи хора, било християни, евреи или от която и да било друга вяра в нашата страна и по света, да надигнат глас против тази неправда ", сподели Ердоган.

Френският президент Еманюел Макрон осъди насилието от страна на израелските въоръжени сили против палестински стачкуващи в линията Газа. Позицията бе оповестена след телефонни диалози на Макрон с палестинския президент Махмуд Абас и с йорданския крал Абдула Втори нощес.

Шведският министър на външните работи Маргот Валстрьом изрази страдание, че Европейският съюз няма единна позиция за израелско-палестинския спор, съобщи ТАСС. От 2009 година Брюксел има обща платформа, " предполагаща решение на спора на основата на концепцията за две страни ", напомни Валстрьом.

По думите й преместването на посолството на Съединени американски щати в Ерусалим е огромна и отрицателна стъпка. То трансформира целия баланс и опонира на резолюции на Организация на обединените нации ", предизвести шведският външен министър.

Три страни от Европейския съюз - Чехия, Унгария и Румъния не осъждат преместването на посолството и блокираха единна европейска позиция по въпроса.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР