Турският опозиционен политик Селахаттин Юрюн, когото през 2020 г. България

...
Турският опозиционен политик Селахаттин Юрюн, когото през 2020 г. България
Коментари Харесай

Предаден от Борисов на Турция опозиционер получи убежище в Полша

Турският опозиционен политик Селахаттин Юрюн, който през 2020 година България тихомълком съобщи на Анкара, е получил статус на емигрант в Полша и към този момент не би трябвало да се крие и да живее под непознато име, заяви. На 23 юли тази година шефът на Службата за чужденците във Варшава му е признал статут на емигрант, откакто напълно е удовлетворил молбата на кюрдския деятел, разказващ в настояването си какво го е сполетяло в Турция и какво може да последва, в случай че бъде депортиран там.

Кюрдът попада в България през 2019 година, като минава границата незаконно. През януари 2020 Турция го пуска за търсене посредством Интерпол, като обвиняването е за връзки с ППК. През септември 2020 година Селахаттин Юрюн бе предаден на Турция макар висящо правосъдно произвеждане у нас против отвод на Държавната организация за бежанците да му даде леговище.„ 39-годишният Селахаттин Юрюн, деятел на Демократичната партия на народите и някогашен претендент за кмет на град Улудере, окръг Шърнак, през днешния ден трябваше да бъде освободен от пандиза в Казичене, а на 29 септември трябваше да се яви в административния съд на дело за бежански статут. Вместо това е претрупан в бронирана кола и отведен до границата, където към 16,00 часа е предаден на турските управляващи. В неделя, когато посетих Селахаттин в пандиза, той беше сигурен, че няма никаква възможност да бъде депортиран. След телефонния диалог сред двамата диктатори очевидно нещата са се трансформирали “, написа евродепутатът Иво Христов, който свърза предаването с договореност сред турския президент Реджеп Таип Ердоган и тогавашния министър-председател на България Бойко Борисов. Турската страна заяви за подобен телефонен диалог на 15 септември вечерта с сбитото пояснение, че са разисквани районни въпроси и „ стъпки за възстановяване на двустранните връзки.

След като избухна абсурдът, пресцентърът на Министерство на вътрешните работи излезе с позиция против изявления в онлайн издания, „ съдържащи манипулативни внушения за противозаконни дейности на чиновници на Дирекция „ Миграция “ – „ експулсиране “ и „ депортация “ в Република Турция на турски жител “ и декларация от Министерство на вътрешните работи, че тези изявления не дават отговор на истината.„ След изтърпяване на наказване отнемане от независимост за период от общо 9 месеца в български затвор на 18.09.2020 година от чиновници на Главна дирекция „ Гранична полиция “ по отношение на пребиваващия нелегално на територията на Република България непознат жител Селахаттин Юрюн е приложена мярката „ връщане до страна на генезис “ в осъществяване на Споразумението за реадмисия сред Европейски Съюз и Република Турция “, оповестиха от Министерство на вътрешните работи.

След предаването му на Анкара Юрюн е пратен в затвор със засилена сигурност в Одрин, до момента в който мине процесът му. На 21 юли 2021 година той още веднъж съумява да избяга от Турция с полет до Варшава с подправен паспорт. Хващат го още на летището и го въдворяват в затворен център за чужденци в Кросно Оджанске поради подправен паспорт. От центъра за настаняване подава до полските управляващи искане за интернационална отбрана. Докато е в Полша, в Турция го осъждат на 12.5 години затвор. В претекстовете си за интернационална отбрана и леговище в Полша Юрюн написа, че в случай че бъде предаден наново след България на турските управляващи, го чакат затвор, изтезания и даже гибел. След решението на миграционните управляващи във Варшава за даване на статут той към този момент живее на частен адрес в полската столица и има право да кандидатства за персонална карта за престояване в страната за неустановен период.

България е единствената страна в Европейски Съюз, която не просто връща на Турция бегълци, застрашени от репресии и затвор, само че го прави и редовно. Това стана мотив авторитетно немско издание " Шпигел " да опише някогашния български министър председател Бойко Борисов като " прислуга на Ердоган ". Според следствие на " Шпигел " в годината преди опита за прелом в Турция от България са експулсирани 49 души, а през 2016 година броят им се усилва до 90. Най-много турски жители са върнати от София на Анкара през 2019 година – 108 души.

Най-известният случай беше на Абдулах Бююк, който през август 2016 година беше предаден от българските служби на турските им сътрудници, макар че два правосъдни състава отхвърлиха екстрадицията му, приемайки, че е преследван по политически аргументи. През септември м.г. Бююк бе пуснат под домакински арест след 40 месечен престой в пандиза. Тогава той описа, че въобще не знае каква е повода за извеждането му и предаването му на Турция. Бизнесменът твърди, че откакто е арестуван от турските управляващи, е подложен на изтезания от служителите на реда и обичай. Бююк отхвърля да членува в организацията на Фетуллах Гюлен, нито да я финансира и да има каквото и да е общо с нея, каквито в действителност да обвиняванията против него в Турция. В момента Бююк съди България за нарушени човешки права в Страсбург.

Няколко месеца след Бююк България предава на Турция още седем турски жители, без да им бъде предоставена опция дори да апелират пред съда.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР