Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заплаши "да съсипе"

...
Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заплаши "да съсипе"
Коментари Харесай

Турският вътрешен министър заплаши да съсипе кмета на Истанбул

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заплаши "да съсипе " кмета на Истанбул поради поддръжката му за трима кюрдски кметове, отстранени от постовете им поради хипотетични терористични връзки по-малко от пет месеца, откакто бяха определени, съобщи Ройтерс.

Кметовете от прокюрдската Демократична партия на народите /ДПН/ в Диарбекир, Мардин и Ван - Аднан Селчук Мъзраклъ, Ахмет Тюрк и Бедиа Йозгьокче Ертан, бяха отстранени от служба на 19 август по обвинявания в терористична активност и хипотетични връзки с незаконната Кюрдска работническа партия /ПКК/. Отстранените кметове, които бяха определени на локалните избори на 31 март, бяха сменени от валиите на съответните окръзи, назначени от президента Реджеп Тайип Ердоган.

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу, който нанесе на президента Реджеп Тайип Ердоган най-големия удар на избори от изкачването на власт на неговата Партия на справедливостта и развиването /ПСР/, като завоюва вота през юни против кандидат-кмета от ПСР, подлага на критика дейностите по отношение на кюрдските кметове като противозаконни и недемократични и прикани за анулацията им.

През уикенда Имамоглу от основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/, който на изборите през юни бе подсилен от ДПН, посети кюрдския град Диарбекир и се срещна с двама от отстранените кметове.

Ердоган и държавното управление му упрекват ДПН за връзки с ПКК, която е обсъждана като терористична организация от Турция, Европейски Съюз и Съединени американски щати. ДПН отхвърля сходни връзки.

Говорейки през днешния ден в окръг Бурса, Североизточна Турция, Сойлу съобщи, че уволненията на тримата кметове, определени в края на март, не нарушават закона.

"Невежа. Знай си мястото и рестриктивните мерки ", съобщи министърът, визирайки Имамоглу. "Тази страна се занимава от 40 години с тази терористична организация... Ако се бъркаш в неща, които не са ти работа, ще те съсипем ", сподели още Сойлу.

"Напълно ясно е... При състояние, че има хора, които страдат от терора години наред, сходна поддръжка за такива, които скърбят на погребения на терористи, оскърбява нас и нашия народ ", добави той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР