Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че Съединените

...
Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че Съединените
Коментари Харесай

Чавушоглу: САЩ са против стъпките на Турция за нормализация на отношенията със Сирия


Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу съобщи, че Съединените щати се опълчват на стъпките за нормализиране на връзките сред Турция и Сирия, въпреки че не са го декларирали пред турските си събеседници, съобщи турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

" От страна на Съединени американски щати не са пристигнали питания за това за какво се срещаме с тях (сирийците) или какво се случва. Както разбираме обаче, те са срещу такава нормализация ", сподели Чавушоглу, добавяйки, че това излиза наяве и от изявление на представител на американското външно министерство. По думите му обаче " Съединени американски щати би трябвало да видят, че следваната от тях с години политика не е дала резултат ".

" В последна сметка тази революция би трябвало да бъде прекъсната. Ние споделяме, че методът за постигането на това няма да бъде за сметка на опозицията ", акцентира той.

По думите на турския външен министър задачите в Сирия се отнасят до установяването на трайна непоклатимост, мир, преустановяване на тероризма, опазване на териториалната целокупност и сигурността на границата.  

Засега няма избрана точна дата за плануваната среща през втората половина на януари сред Турция и Сирия на ниво външни министри, сподели още турският първи посланик. Очаква се въпросната среща да се състои в Москва, уточни той, добавяйки, че руснаците са предложили дата за диалозите, която обаче не е била комфортна за графика на турската страна.

Чавушоглу предизвести в същото време, че срещите в тристранен формат сред Анкара, Москва и Дамаск като тази, която се състоя предишния месец, са част от развой и няма да приключат с еднократни диалози.

" Не бива да се чака на едно тристранно съвещание да бъдат взети всички решения по отношение на Сирия. Всичко това са действителни стъпки както към определяне на доверие, по този начин и към уточнение на съдействието по чувствителни въпроси през идващия интервал ", разясни той.

Министърът посочи още, че както Турция, по този начин и други страни би трябвало да се ангажират със сирийския режим за безвредното завръщане на сирийците. По думите му това мнение се споделя и от други страни.

" Важни са сигурността, връщането на изоставеното имущество, това какви благоприятни условия ще им бъдат предоставени, когато се завърнат. Важно е образованието, образованието на децата, значимо е опазването на здравето, значимо е реализирането на планове за основаване на работни места... Ето за какво е значимо ангажирането на интернационалната общественост с режима. Режимът декларира, че желае да сътрудничи за връщането на сирийците ", сподели още Чавушоглу.

Министърът заяви, че на 17 януари му следва посещаване в Съединени американски щати, където ще има доста срещи, в това число с сътрудника си Антъни Блинкън, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР