Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че Анкара

...
Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че Анкара
Коментари Харесай

Чавушоглу: Очакваме още по-голяма подкрепа от НАТО в борбата ни срещу тероризма


Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу съобщи, че Анкара разчита на доста по-сериозна поддръжка от НАТО в битката против тероризма и застава зад концепцията за разширението на алианса, съобщи кореспондентът на БГНЕС.

Първият посланик сподели това в отговор на въпроса дали са правилни известията, че срещата на върха на НАТО ще се състои в Турция, само че не удостовери или отхвърли тази опция.

„ Убедени сме, че генералният секретар на НАТО е на същата позиция и сме му признателни за това. Ние сме съперници на разделянето и дискриминирането в битката против тероризма, и ще продължим борбата си с всички терористични организации “, акцентира Чавушоглу по време на взаимната конференция с Йенс Столтенберг в турската столица.

В хода на срещата си двамата са разискали районните проблеми в Сирия, Ирак и Либия, които следва да се дискутират и на срещата на върха на алианса. В коментар за изказванията на Еманюел Макрон от последните дни за Турция министърът сподели, че френският президент се „ натискал “ да взе участие в срещата Турция-Иран-Русия, само че по този начин и не бил поканен.

„ За страдание, доста наши европейски другари не схващат сериозността на казуса в Сирия и с популизма си от ден на ден се отдалечават от нея. Изявленията на френския президент бяха опровергани от разнообразни страни, а ние чакаме от президента да се изрича уместно “, уточни Чавушоглу.

По-рано денем вицепремиерът и представител на държавното управление Бекир Боздаг остро отхвърли изказванието на Макрон, че тройната офанзива в Сирия от страна на Съединени американски щати, Англия и Франция е откъснала Турция от Русия. „ Ние считаме за неточност оставането на режима в Сирия, само че някои страни го поддържат абсолютно, тази политика ние не одобряваме. Турция не преследва задачите нито на Иран и Русия, нито на Съединени американски щати, нашата позиция е за преустановяване на огъня в района и сме изрично срещу потреблението на химически оръжия “, съобщи Боздаг.

По време на взаимната конференция с Чавушоглу генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства интервенцията „ Маслинова клонка “, която Турция започва на 20 януари в Африн. Той акцентира, че нито един съдружник в алианса не е понесъл толкоз вреди от тероризма, колкото Турция. „ Присъствието на НАТО в страната е за поддръжка и помощ за Турция, която е доста скъп и значим съдружник. Тук имаме разнообразни военни мощности, вършим повече учения по морското и въздушното пространство, разполагаме със системи за ранно предизвестие, наблюдателни самолети и системи за въздушна защита “, съобщи Столтенберг. Той уточни, че основаните в Коня системи за ранно уведомяване и наблюдателните самолети „ Ауакс “ /AWACS/ оказват изключителна поддръжка на антитерористичната интернационална коалиция, а НАТО финансира военната инфраструктура на Турция. Генералният секретар насочи признателност на Анкара освен за битката й с ислямските терористи от ДАЕШ, само че и за всичките й старания против тероризма, както и за поддръжката й в Афганистан.

Столтенберг съобщи, че виновните за потреблението на химическите оръжия би трябвало да получат отмъщение и уточни, че НАТО поддържа напъните на Организация на обединените нации за намирането на кротичък път за прекратяването на боевете в Сирия.

За през днешния ден е планувана среща на Столтенберг с президента Реджеп Ердоган. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР