Турските власти затварят двете клиники и започват разследванеТрима българи пострадаха

...
Турските власти затварят двете клиники и започват разследванеТрима българи пострадаха
Коментари Харесай

Българи пострадаха след лечение за отслабване с ботокс в Турция

Турските управляващи затварят двете клиники и стартират следствие

Трима българи пострадаха съществено след лекуване за намаляване в частни лечебни заведения в Истанбул и Измир. Клиниките са затворени откакто и други европейски жители са се оплакали. Става въпрос за процедура с ботулинов токсин, предава Българска национална телевизия.

90 души от Европа, които са се подложили на терапия за намаляване с ботулинов токсин, са се влошили внезапно няколко дни след процедурата. Това демонстрират данни на турските здравни управляващи и Европейския център за надзор на болесттите в Стокхолм. Ботоксът се инжектира в стомаха, органът се свива, вследствие на което апетитът понижава. Обещават до 20 кг по-малко за половин година.

Процедурата протича относително леко, само че няколко дни след нея, част от пациентите се оплакват от уязвимост, затруднено дишане и преглъщане.

" Имайки данни за няколко случая, турските управляващи затварят двете клиники и стартират следствие, от което чакаме да даде прецизен отговор. Но данните към този момент са, че е имало погрешно потребление на нужния препарат. Дали това касае единствено дозата или метод на приложение, не мога да кажа. Очевидно е, че част от тези процедури не са безвредни ", разяснява основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Засега се знае за трима потърпевши българи. Двама от тях живеят в чужбина, една жена е от Варна. След процедура в клиника в Истанбул тя е била добре, само че с прибирането си у нас внезапно се утежнява и се постанова близо 40-дневно лекуване в болница във Варна. Жената към този момент е вкъщи, само че съгласно брачна половинка ѝ към момента няма сили и мъчно приказва.

" Не можеше да сяда, безсилна беше, не можеше да гълта, да пие вода и храна не можеше да употребява. Ако можем да върнем времето обратно не бихме го създали още веднъж ", изясни Христо Иванов и добави: " Веднага щом се възвърне ще си търсим правата по правосъден път ".

В Турция дамата е платила 550 евро за цялата процедура. В България цената е 1600 лева

" Има много други тествани способи за промяна на тежестта и надали е належащо да даваме толкоз пари и да прибягваме до рискови процедури, които от време на време могат да са ефикасни, само че явно крият опасности. И в случай че въпреки всичко твърдо сте решили, че желаете тази процедура, то деликатно би трябвало да подберете клиниката, в която да я извършите ", предизвестява доцент Ангел Кунчев.

До момента това е първият получил публичност случай за потърпевши пациенти след терапия за намаляване с ботулинов токсин. У нас известност натрупа и способ за намаляване с инжекции за диабетици, който съгласно специалистите, също крие съществени опасности за здравето.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР