Турските власти възобновиха плановете си за превръщането на църквата Хора,

...
Турските власти възобновиха плановете си за превръщането на църквата Хора,
Коментари Харесай

Турция превръща византийската църква Хора в джамия, засилвайки напрежението между Атина и Анкара

Турските управляващи възобновиха проектите си за превръщането на църквата Хора , емблематичен византийски монумент и част от международното завещание на ЮНЕСКО, в джамия, оповестява вестник „ Yeni Safak “. Очаква се църквата да бъде отворена за мюсюлманите за петъчната молитва на 23 февруари, съгласно източници от редакцията.

Процесът на превръщане на църквата е част от по-широката политика на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, която стартира с превръщането на „ Света София “ в джамия през 2020 година . Този ход провокира остри реакции в интернационалната общественост и ускори напрежението сред Атина и Анкара.

Църквата Хора, известна също като „ Светия Христос Спасител “ , съставлява значим монумент с богата история. Основана през IV век като част от манастирски комплекс вън от стените на Константинопол, постройката е претърпяла голям брой възобновявания и промени през вековете. След завладяването на града от османците през 1453 година, църквата е превърната в джамия и е обогатена с минаре.

Определена за музей през 1945 година , постройката е дом на някои от най-изящните мозайки и стенописи от късновизантийския интервал, което я прави скъп източник на културно завещание. ЮНЕСКО признава историческата и културната стойност на църквата Хора, наблягайки значимостта на нейните изкуствени творби.

Решението за превръщането на Хора в джамия е признато със смесени усеща, като някои го виждат като отражение на религиозната независимост и еднаквост, до момента в който други показват терзания по отношение на опазването на културното завещание и интернационалните връзки . Независимо от другите гледни точки, превръщането на Хора в джамия е неоспоримо знак за изменящия се културен пейзаж в Турция и продължаващите диспути за бъдещето на историческите монументи в страната.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР