Турските власти са задържали 33-ма души, заподозрени в шпионаж в

...
Турските власти са задържали 33-ма души, заподозрени в шпионаж в
Коментари Харесай

Турция задържа 33 души, заподозрени в шпионаж в полза на Израел

Турските управляващи са задържали 33-ма души, обвинени в шпионаж в интерес на Израел, заяви във вторник турската държавна осведомителна организация.

Други 13 души - за които се счита, че са свързани с израелската работа за сигурност " Мосад ", към момента се търсят.

Заподозрените са били арестувани при обиски в Истанбул и седем други провинции за хипотетично обмисляне на действия, включващи " разузнаване, гонене, нахлуване и похищение " на задгранични жители, живеещи в Турция.

Новината идва седмици откакто ръководителят на израелската организация за вътрешна сигурност Шин Бет сподели в аудиозапис, че неговата организация е подготвена да унищожи „ Хамас “ " на всяко място ", в това число в Ливан, Турция и Катар, напомня Euronews.

В отговор турският президент Реджеп Тайип Ердоган предизвести Израел, че ще има " съществени последствия ", в случай че страната извърши опасността си да нападна членове на оповестената от Съединени американски щати и Европейски Съюз за терористична организация „ Хамас “ на турска територия.

Така връзките сред двете страни наподобяват все по-далеч от положение на нормализиране след офанзивите на екстремистската формация на 7 октомври против Израел, при които починаха 1200 души, а други 240 бяха взети за заложници.

През ноември предходната година Турция отзовава посланика си в Израел и прекъсна контактите с премиера Бенямин Нетаняху в символ на митинг против кръвопролитията в Газа.

От самото начало на спора Турция заема пропалестинска позиция. Когато на 17 октомври ракета удари болница в квартала ал Зайтун в град Газа, Турция побърза да упрекна Израел. Впоследствие се оказа, че става дума за несполучлив ракетен изстрел от страна на групировката “Палестински ислямски джихад “.

Ердоган съобщи пред кореспонденти, че държи Нетаняху персонално виновен за възходящия брой на цивилните жертви в Ивицата Газа.

" Нетаняху към този момент не е човек, с който можем да приказваме. Ние го отписахме ", цитираха турските медии изявлението на Ердоган преди седмици.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР