Турските власти са арестували служител на американското консулство в Истанбул

...
Турските власти са арестували служител на американското консулство в Истанбул
Коментари Харесай

Турция задържа служител на американското консулство в Истанбул заради връзки с Гюлен

Турските управляващи са арестували чиновник на американското консулство в Истанбул поради хипотетични връзки с придвижването на Фетхуллах Гюлен, съобщи " Асошиейтед прес ", базирайки се на Анадолската организация.

Мъжът, турски жител с букви М.Т., е бил подложен под арест по обвинявания в шпионаж и опити да " унищожи " конституционния ред и държавното управление на Турция.

Според Анадолската организация мъжът е упрекван за връзки с някогашен прокурор и четирима някогашни полицейски чиновници, правосъдно преследвани за следствие за корупция от 2013 година, което съгласно държавното управление е било скалъпено от мрежата на Гюлен. Живеещият в Съединени американски щати просветител е считан от управляващите в Анкара за уредник на несполучливия опит за прелом от предходната година.

В известие посолството на Съединени американски щати в Турция изрази " мощното си безпокойствие " от протичащото се. Американската задача в Анкара сподели, че обвиняванията против служителя са " изцяло безпочвени " и че " неоснователни и анонимни " сигнали против чиновници на посолството подронват двустранните връзки.

Междувременно в. " Джумхуриет ", представен от ТАСС, заяви, че турските сили за сигурност организират интервенция за задържането на 133 държавни чиновници, свързани с придвижването на Гюлен. От тях 101 са чиновници на финансовото министерство, а 32-ма са чиновници на министерството на труда и обществената политика.

Ден по-рано турски съд даде доживотни присъди на 40 военни, приети за отговорни в опит за ликвидиране на президента Реджеп Тайип Ердоган по време на опита за прелом.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Опит за прелом в Турция (300)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР