Турските власти обещаха, че ще гарантират безопасността на опозицията този

...
Турските власти обещаха, че ще гарантират безопасността на опозицията този
Коментари Харесай

Засилена полицейска охрана в Истанбул преди най-големия опозиционен протест от години

Турските управляващи дадоха обещание, че ще подсигуряват сигурността на опозицията този следобяд по време на най-големия протест в Истанбул от съвсем година и максимален опозиционен митинг от няколко години насам. Демонстрацията в квартал " Малтепе " следва траялия 25 дни и 426 километра " Поход на справедливостта ", който Републиканската национална партия (РНП) стартира след ареста на депутата Енис Бербероглу през юни.

Хиляди хора от разнообразни пластове на обществото се включиха в него, без партийни или други обозначения, отбелязва турският вестник " Хюриет дейли нюз ". Начело на похода беше 68-годишният водач на РНП Кемал Кълъчдароглу, който измина цялото разстояние дружно с другите макар терзанията за здравето му.

" Много съм благополучен. Ще бъдем в Истанбул след дълго странствуване, при което никой не беше ранен, " сподели Кълъчдароглу на 7 юли, преди дружно с хилядите участници да навлезе в рамките на провинция Истанбул. Няколко дни по-рано турската полиция обаче разгласи, че е задържала шестима души, за които се допуска, че са бойци от " Ислямска страна " и които са обвинени в обмисляне на офанзива против множеството.

В неделя сутринта участниците стигнаха до и до града. От партията оповестиха, че се чака Кълъчдароглу да измине пешком трите километра от вкъщи си до " Малтепе ", където ще се организира последната проява в похода. РНП чака към милион и половина души на събитието, а допускането на участници през четири контролни пункта, основани към зоната на демонстрацията, ще стартира в 15 ч. локално (и българско) време.

Кълъчдароглу прикани поддръжниците да не носят никакви разнообразни флагове от националните на Турция, апели за правдивост и плакати на Ататюрк.

" Организирахме към 3000 транспортни средства, с цел да закараме участниците до Малтепе от 958 квартала на Истанбул, " сподели Джемал Джанполат, който оглавява партията в най-големия турски град.


© Osman Orsal, Reuters

Много от участниците в похода държат надписи " adalet " или " правдивост " - думата, с която на турски стартира името на ръководещата Партия на справедливостта и развиването.

" Справедливостта е в Народното събрание, не по пътищата "

В събота министър председателят Бинали Йълдъръм яростно разгласи, че въпреки правораздаване да може да се търси и по пътищата, това би трябвало да става единствено в случай че човек в действителност е " обективен ". Той прикани Кълъчдароглу да се откаже от мненията си за опита за прелом през 2016 година, които в последно време опозиционният водач стартира да дефинира като " следен прелом ".

" Мястото на справедливостта е в Народното събрание, не по пътищата, " сподели Йълръдъм.

Самият Кълъчдароглу по-рано разгласи, че управляващите не са създали задоволително преди неуспелия пуч, макар че са знаели за евентуалната м подготовка.

Митингът се организира съвсем година след несполучливия пуч, за който управляващите в Анкара упрекват живеещия в Съединени американски щати просветител Фетхуллах Гюлен. В седмиците след събитията от вечерта на 15 юли държавното управление и президентът Ердоган проведоха демонстрации в символ на взаимност и отбрана на демокрацията, в които се включи и РНП, както и националистите, които също са в съпротива (но не и кюрдската Демократична партия на народите).

Тогава Кълъчдароглу застана до управлението на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) против опитите за насилстена промяна на властта. През последните месеци обаче той все по-често подлага на критика отговора на турските управляващи след преврата и упорства за анулация на изключителното състояние, което продължава съвсем година.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР