Турските власти издадоха заповед за задържането на 300 военнослужещи в

...
Турските власти издадоха заповед за задържането на 300 военнослужещи в
Коментари Харесай

Турция арестува 300 военни, подозира връзки с Гюлен

Турските управляващи издадоха заповед за задържането на 300 военнослужещи в границите на следствието против Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО).

Сред обвинените са 211 настоящи военнослужещи. Това са хора, които биха могли да бъдат членове на кафези на ФЕТО в армейските структури, считат от обвиняването.

Към момента са арестувани 150 души. Обиските се организират от чиновниците на антитерористичния департамент на Управлението за сигурност на Истанбул.

Съединени американски щати ще прегледат искане за екстрадиция на Гюлен

Организация на обединените нации подлага на критика Турция за нарушаването на хиляди човешки права

Подобна вълна от арести беше осъществена през вчерашния ден по заповед на Главната прокуратура на Измир. Заповеди бяха издадени за 91 настоящи офицери и за петима цивилни "имами “ на ФЕТО, които са се занимавали с координацията на активността на тази организация.

На 15 юли 2016 година група офицери и бойци от турската войска започнаха опит за държавен прелом. Сблъсъците се разпростряха главно в Истанбул и Анкара. Загинаха 250 души, над 2000 бяха ранени.

За подготовката на преврата турският президент Реджеп Ердоган упрекна своя някогашен сподвижник ислямския просветител Фетхуллах Гюлен, който живее в Съединени американски щати. След метежа в Турция са задържани над 50 хиляди души, уволнени или отстранени от работа са към 140 хиляди държавни чиновници.

Западните съдружници на Турция разкритикуваха репресиите. Обвиненията са, че Реджеп Ердоган употребява несполучливия държавен прелом като предлог, с цел да заличи несъгласието на военнослужещите.

В отговор пък Турция съобщи, че ограниченията са нужни, с цел да се резервира националната сигурност в страната.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР