Турските специални сили побеждават всички коварни врагове, терористи или агенти,

...
Турските специални сили побеждават всички коварни врагове, терористи или агенти,
Коментари Харесай

Турските сериали – инструментът на Ердоган

Турските специфични сили побеждават всички подли врагове, терористи или сътрудници, които желаят да взривят тръбопровода „ Турски поток “. Автоматичната пукотевица не стихва, храбрите и красиви турски барети самоотвержено пазят родината, кръв шурти и се лее, основно за сметка на злодеите.

За сериала „ Ловецът “, който е прочут и в България, става дума в редица профилирани изявления, които означават огромния интерес към него в Турция. А кореспондентът на немския вестник „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг “ (ФАЦ) в Анкара Райнер Херман отива оттатък развлекателния темперамент на сериала и стига до извода, че „ Ловецът “ е доста сполучлив агитационен инструмент, с чиято помощ ръководещите се пробват да завоюват оптимален брой гласове на идните парламентарни избори. Ключовите думи: родолюбие и шовинизъм.

И други от
турските сериали, добре известни в България,
като „ Възкръсналият Ертугрул “ или „ Последният султан “, към този момент на историческа основа също внушават чувството за мощ и национална горделивост. В продължение на 600 години турците са били значим фактор в света, въпреки и заобиколени от подли врагове и европейски либерали, а Ердоган през днешния ден брани тази им позиция – по този начин напълно в резюме гласи упоменатото пропагандно обръщение на сериалите.

Журналистът от ФАЦ разяснява: „ В главите на феновете поражда една токсична примес, по която Турция от ден на ден замязва на днешна Русия: индивидите са подведени под общ знаменател, националната общественост се героизира. Отделният човек би трябвало да се подчини на тази заръка, тъй като
националната общественост може да оцелее и да надделее
само, в случай че остане сплотена, в рамките на една мощна страна със също толкоз мощен лидер. В тази национална общественост няма място за свободомислещ плурализъм. Величието на националната общественост е директно обвързвано с това, което турците към този момент генерации наред учат в учебно заведение: че са родени само в името на тази страна, за която са длъжни да се пожертват като бойци “.

А президентът Ердоган е въплъщението на този мироглед, който се насажда и от сериали като „ Ловецът “, написа Райнер Херман и напомня лозунга на Ердоган: „ Една нация. Един байрак. Една татковина. Една страна. “. Журналистът прави значимото конкретизиране, че на турски „ тек “ означава не просто „ една “, само че и „ единствено “, „ единствена “. Той напомня, че Ердоган не е първооткривател на въздигнатата на фундамент нация, която гради себе си в битка против заобикалящите я врагове. Райнер Херман се връща и обратно в
историята на модерната турска страна
към корените на републиката, минава през генералите-пучисти от 1980-те години и стига до наши дни, където доста турски партии пазят блестящо националистически позиции.

За същото написа и журналистката Марион Зендкер в немския седмичник „ Ди Цайт “, която акцентира, че турският  шовинизъм въобще не е еднороден: „ Има леви, десни, атеисти, религиозни, културни, радикални и умерени групировки. Обединява ги обаче едно: желанието да се резервира целостта и единството на тази другояче културно и етнически многообразна република. „ Да бъдеш националист – това е напряко
абсолютно условие към всеки политик,
който желае да организира центристка акция “, споделя Ахмет Хан, професор по интернационалните връзки в Истанбулския университет пред вестник „ Ди Цайт “.

А Райнер Херман разказва във ФАЦ по какъв начин Ердоган е съумял през последните години да трансформира в публично допустим възгледа за мощна Турция, яхнала вълнáта на войнолюбивия възторг. „ Той предизвиква възхода на оръжейната промишленост както
никой различен турските политици преди него
и получава поддръжката както на армията, по този начин и на силите за сигурност, които дълго време бяха враждебно настроени против него. Ердоган съумя да завоюва и религиозно-консервативните турци, които от основаването на републиката до момента запазваха вътрешното си отчуждение по отношение на страната “.

В края на публикацията Херман написа, че Ердоган е застрашен от проваляне на изборите на 14-и май. А значително турци се притесняват от нова вълна насилия и атентати, както преди изборите през 2015-а. Които Ердоган в последна сметка завоюва.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР