Турските разузнавателни служби и Главната прокуратура на Истанбул са разкрили

...
Турските разузнавателни служби и Главната прокуратура на Истанбул са разкрили
Коментари Харесай

Турските служби разкриха шпионска мрежа на Мосад

Турските разследващи служби и Главната прокуратура на Истанбул са разкрили и арестували мрежа от 11 сътрудници на израелската разследваща организация Мосад, работила в Турция, написа вестник Сабах.

Според информацията на турските медиите, следствието на мрежата е траяло една година и половина. Съобщава се, че турските управляващи са разкрили, че мрежата е била ориентирана към една компания и 23 лица, които поддържали търговски връзки с Иран.

Лидерът на мрежата е разпознат като Селчук Кючюккая, който е бил вербуван от Мосад от член на придвижването Гюлен. Въпреки че турските управляващи смятат Гюленовото придвижване за терористична организация, Гюлен беше дълготраен покровител на турския президент Реджеп Тайип Ердоган до последните години, когато властта му се ускорява.

Това не е първата мрежа на Мосад, разкрита и задържана в Турция. През октомври и декември на предходната година, турските управляващи оповестиха редица арести на хипотетични сътрудници на Мосад. Причините за арестите не са ясни, само че някои считат, че те могат да се употребяват за политически цели, с цел да се понижи въздействието на съперниците на Ердоган.

Въпреки това, Мосад и турските разследващи служби са работили дружно през последните години, с цел да предотвратят терористични офанзиви в Турция. През септември предходната година, обща интервенция на Турция и Мосад избави живота на израелски туристи, които бяха маркирани за похищение от Иран в Истанбул.

След триумфа на интервенцията, Иран уволни шефа на разузнаването на Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война, Хосеин Таеб. Въпреки че няма спомагателни детайлности за уволнението на Таеб, това може да се свърже със специфичното съдействие сред Турция и Мосад.

Това не е първият път, когато Турция афишира разкриването на кафези на Мосад в страната. През 2021 година беше обявено, че 15 арабски сътрудници на Мосад са били хванати от турските разследващи служби. Подобни известия са провокирали контроверзи, само че вълните от оповестени арести на сътрудници на Мосад в разнообразни страни бяха необикновени.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР