Турската лира се срина до ново рекордно дъно, след като

...
Турската лира се срина до ново рекордно дъно, след като
Коментари Харесай

Враждебността на Ердоган срина турската лира до ново рекордно дъно

Турската лира се срина до ново рекордно дъно, откакто президентът Ердоган се закани да изгони посланиците на 10 западни страни, в това число Съединени американски щати, Франция и Германия. Валутата се търгуваше при курс 9,85 лири за $ тази заран и.

Отделно от това се чака в понеделник държавните банки на Турция да понижат лихвите по заемите с към 200 базисни пункта след намаляването на лихвите на централната банка през предходната седмица. " Централната банка ясно алармира, че растежът има преимущество пред инфлацията ", споделя Уин Тин от Brown Brothers Harriman, една от най-големите частни капиталови банки в Съединени американски щати.

Турската валута загуби 24% от цената си тази година, което е най-лошото показване на разрастващите се пазари. Едномесечната хипотетична волатилност на лирата се повиши до най-високото равнище от май в петък.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Турската лира продължава да се обезценява след следващата пол...

Ердоган ще управлява съвещанието на държавното управление през днешния ден следобяд, а изказването му може в допълнение да срине курса на лирата на финансовите пазари.

Обявяването на западните посланици за личност нон-грата добавя все по-тежките стопански провокации, пред които е изправена страната, счита Ехсан Хоман, началник на изследванията на разрастващите пазари за Европа, Близкия изток и Африка в MUFG Bank в Дубай. По-ниското доверие на вложителите би могло да подтиква " внезапно и безпорядъчно обезценяване на лирата ", планува той.

Ердоган от дълго време се пробва да се показа като бранител на страната си против враждебни непознати сили, с цел да притегли поддръжка от средите на националистите. Подкрепата към президента обаче отслабва поради икономическата неустановеност и възходящите разноски за живот в Турция.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Само допреди години турската лира беше извънредно постоянна. Турция в този момент се оправя по-добре от различен...

Враждебните му дейности може да влошат нежния стопански баланс в страната. " Решението му евентуално ще ускори натиска при продажбата на лирата, което ще има негативни последствия за инфлацията ", споделя Пьотр Матис, старши валутен анализатор в InTouch Capital Markets в Лондон.
Намаляване на лихвите по заеми

Турската валута стартира да поевтинява към рекордни дъна още през предходната седмица, откакто Турската централна банка понижи главния си лихвен % с 200 базисни пункта, макар възходящата инфлация, като този фрапантен ход беше избран като необмислен от редица икономисти и опозиционни депутати.

Вероятно ще има ново понижаване на лихвите на идващото съвещание на 18 ноември, макар че инфлацията в страната се чака да се форсира заради обезценяващата се лира и възходящите енергийни цени.

Очакваното понижение на лихвите от трите огромни държавни банки ще включва корпоративните, самостоятелни и ипотечни заеми, заяви през уикенда Reuters, базирайки се на източници, осведомени с проекта на турското държавно управление.

Главен консултант на турското президентство и член на борда на Vakif Bank, уточни в Twitter, че държавните банки са понижили лихвите по заемите до лихвения % на централната банка.

Анализаторите показват, че сходен ход може да поддържа някои кредитополучатели, само че и да изостри натиска върху турската лира и стопанската система, като се има поради, че доходността на референтните държавни облигации на Турция се увеличи след намаляването на лихвите на централната банка през предходната седмица.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР