Турската лира падна до рекордно ниско ниво, след като дългогодишният

...
Турската лира падна до рекордно ниско ниво, след като дългогодишният
Коментари Харесай

Турската лира падна до ново рекордно ниско ниво след преизбирането на Ердоган

Турската лира падна до рекордно ниско равнище, откакто дългогодишният водач Реджеп Тайип Ердоган обезпечи успеха си на президентските избори през 2023 година, запазвайки мястото си отпред за нов мандат.

Лирата потъна до ново рекордно дъно в понеделник, докосвайки за малко 20,0608 по отношение на $, заради отрицателната вероятност за икономическата политика на настоящия президент.

Данните на Refinitiv демонстрираха, че петгодишните CDS се търгуват на към 664,18 базисни пункта, отбелязвайки 20-процентно нанагорнище от равнището от 550 базисни пункта преди втория тур в Турция.

Анализаторите на финансовите пазари свързват спада на валутата с продължаването на ниските лихвени проценти от страна на Анкара, рестриктивните валутни регулации и високата инфлация.

„ Имаме много песимистична вероятност за турската лира вследствие на запазването на поста на Ердоган след изборите “, сподели икономистът за разрастващите се пазари на Wells Fargo и валутният пълководец Брендън Маккена пред „ Squawk Box Asia “ на CNBC.

Пазарният икономист и валутният пълководец предвижда, че лирата ще доближи ново рекордно ниско равнище от 23 по отношение на $ до края на второто тримесечие, а по-късно 25 още през идната година.

Маккена предвижда, че турската лира ще продължи да губи стойност, до момента в който държавното управление на Ердоган продължава да ползва същите парични и стопански политики от последните години.

През последните пет години турската лира загуби към 77 % от цената си по отношение на $, защото Анкара преследваше стопански напредък и конкуренция при износа, вместо да управлява инфлацията.

В същото време Ердоган се опълчва на всякакво нарастване на лихвените проценти, налагайки мнението, че повишението на лихвените проценти усилва инфлацията.

Анализаторите споделят, че валутната политика на Анкара опонира на правилата, ръководещи постоянния пазар.

„ Текущата конфигурация просто не е устойчива “, сподели Тимъти Аш, старши върховен пълководец на BlueBay Asset Management по имейл. „ С лимитираните валутни запаси и всеобщо негативните действителни лихвени проценти натискът върху лирата е мощен. “

Международните пазарни анализатори предизвестяват, че комбинацията от ниски лихвени проценти и растяща инфлация води до мрачна вероятност.

„ Ако лирата продължи да се намалява и инфлацията се увеличи още веднъж заради политиката на неуместно ниски лихвени проценти, можем да забележим повтаряне на „ бягството към сигурността “ на турските акции от страна на локалните вложители, което придвижи пазара внезапно нагоре през 2022 година ” Главният изпълнителен шеф на MarketVector Стивън Шонфелд написа в имейл.

Според Маккена от Wells Fargo, " Това са доста мрачни стопански и пазарни вероятности за Турция. "

Кълъчдароглу, който беше заречен да поправи неуверената стопанска система на Турция и да възвърне демократичните институции, компрометирани под управлението на Ердоган, сподели, че политическата партия на президента е мобилизирала всички средства на страната против него в " най-нечестните избори ".
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР