Турската енергийна компания Боташ работи съвместно с българската страна за

...
Турската енергийна компания Боташ работи съвместно с българската страна за
Коментари Харесай

Работата по интерконектора Турция-България ще приключи до края 2017 г.

Турската енергийна компания Боташ работи взаимно с българската страна за създаване на двустранна интерконекторна газоразпределителна връзка. Предвижда се работата да завърши до края на тази година. Това съобщи регионалният шеф по доставките и пазарните действия на Боташ Йълмаз Демир, като добави, че по този начин ще се засилват газовите доставки сред Турция и България.

В изявление пред участниците в 18-ата Международна енергийна конференция в Истанбул, проведена от Центъра за стратегически механически стопански изследвания /СТЕАМ/, Демир уточни, че се възнамерява през идната седмица да се организира взаимно съвещание сред представители на енергопреносни компании от Европа, България,

Гърция и Турция за завършване на договорите.

По думите му в Турция съвсем всички окръзи - 78 от общо 81, са газифицирани. Догодина се чака да приключи газификацията и на останалите три.

През 2016 година е регистрирано ползване на газ в размер на 45,3 милиарда куб. м. в страната. В края на актуалната година се чака това количество да доближи 52 милиарда куб. м, сподели още турският представител.

Боташ възнамерява да усили потреблението на полутечен газ LNG, който е изключително преференциален за Турция, като се има поради, че страната е обградена от четири морета, означи Демир. Планира се потреблението да се усили с към 40 на 100 спрямо 2015 година, като доближи 117 млн. куб. м. полутечен газ на ден.

До края на ноември се планува да приключи строителството на гигантско хранилище с потенциал 20 млн. куб. м и терминал. Подобна система се построява и край залива Сарос на Мраморно море.

Директорът на една от водещите частни енергийни компании " Зорлу енержи догал газ грубу " Фуат Джелепчи уточни, че през идващите 10 години потреблението на сила за промишлени и битови потребности ще нараства с огромни размери.

" Турция съумява да покрие едвам 25 на 100 от енергийното ползване с локални източници ", сподели той. " Природният газ покрива 30 на 100 от енергийните потребности на страната. Според проучване енергийните потребности на Турция до 2030 година ще се равняват на 250 млн. тона нефт. Това значи,че в бъдеще ще осигуряваме енергийните си потребности, като внасяме 70-75 % извън, т.е. зависимостта ни от външните енергийни източници ще нарасне още повече ", предизвести Джелепчи, представен от Българска телеграфна агенция.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР